NavMenu

Šta se zna o francusko-američkim radarima koje uskoro dobija Vojska Srbije

Izvor: tportal.hr Nedelja, 02.01.2022. 17:07
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Potpredsednik vlade i ministar obrane Nebojša Stefanović najavio je čitav niz nabava naoružanja i opreme za Vojsku Srbije u idućem razdoblju. Stefanović je, gostujući na državnoj televiziji RTS, spomenuo i moguću nabavku francuskog višenamenskog borbenog aviona Rafale, kakvu je međudržavnim sporazumom s Francuskom ugovorila i Hrvatska, a za koji je naglasio da je izbor pilota ratnog vazduhopolovstva Srbije. Iako nije precizirao što bi sve trebalo biti isporučeno srpskoj vojsci i u kojem razdoblju, zasad je sigurna nešto ranije ugovorena nabavka 22 nova radara te bi, prema Stefanovićevim očekivanjima, trebali stići do kraja 2022. godine.

Ministar obrane Srbije potvrdio je nabavu novih radara prilikom obilaska 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja na radarskom položaju u Starim Banovcima nedaleko od vazdušne baze Batajnica kod Beograda. Stefanović je tom prilikom rekao da će novi radari, koji bi trebali stići do kraja 2022., omogućiti da teritorija Republike Srbije bude "neuporedivo bolje pokrivena" i da će se predstojećom nabavkom tehnički unaprediti ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

U medijima su se pojavile informacije da Ministarstvo odbrane nabavlja 22 radara francuskog proizvođača Thalesa i precizira se da je reč o radarima tipa Ground Master GM200 i GM400, izrađenima u saradnji sa američkom kompanijom Raytheone. Cena tih višenamenskih sistema srednjeg i velikog dometa za sada nije poznata.

Talesov radar tipa Ground Master GM200 istovremeno detektuje i podjednako prati mete na malim i velikim visinama u svim vrstama okruženja. Prema navodima francuskog proizvođača, GM200 se temelji na uspešno dokazanoj strukturi GM400 i pruža koordinaciju protivvazdušnog oružja za sisteme protivvazdušne odbrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD) do protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD).

Ovaj višenamjenski 3-D taktički radar smešten je na kamionu 8x8 kao jedinstven integrirani paket čija se oprema nalazi unutar kontejnera prema normi ISO. Trodimenzionalno radarsko skeniranje nudi evaluaciju od 70 stepeni, a prošireni paket, koristeći koncept složenog snopa i njegovog digitalnog oblikovanja, može detektovati ciljeve na visini od čak 24 kilometra. Rotacija daje radaru pokrivenost od 360 stepeni, a brzina rotacije iznosi 40 obrtaja u minuti.

Radar GM200 sa aktivnim faznim antenskim nizom (AESA) deluje u frekvencijskom pojasu S, a optimizovan je za vazdušni nadzor, lociranje neprijateljskih sistema i operacije usmerene ka neprijateljskim protivvazdušnim oružjem. Maksimalan domet u motrenju iznosi 250 kilometara, a u borbenom načinu rada doseže 100 kilometara. Takođe, sposoban je otkrivati, pratiti i razvrstavati više od hiljadu ciljeva, među kojima su bespilotne letelicie i razni projektili, od raketnih do minobacačkih.

Kompaktni sistem težine devet tona opremljen je klima-uređajem, generatorom i mehanizmom za podizanje antene, a ona se postavlja za manje od dva minuta. Nakon postavljanja automatizovanim se sistemom može upravljati iz udaljenih topovskih ili protivvazdušnih komandno-upravljačkih vatrenih postrojenja.

Sustav GM400 potpuno je digitalizovan i aktivan 3D radar za protivvazdušnu odbranu dugog dometa te nudi otkrivanje, praćenje i razvrstavanje ciljeva od dronova i helikoptera na malim visinama, sve do taktičkih lovaca i krstarećih projektila na velikim visinama. Sistem takođe deluje u S-opsegu i ima maksimalni domet od 470 kilometara za cilj veličine taktičkog lovca, a krstareću raketu otkriva na daljini većoj od 250 kilometara. Maksimalni domet GM400 iznosi 30,5 kilometara, a najnovija verzija GM400α, predstavljena 2021. godine, ima domet od 515 kilometara te detektira i prati ciljeve putem naprednih algoritama veštačke inteligencije.

Sistem GM400 nalazi se u naoružanju 12 zemalja, a najviše ih ima Finska, njih 12, nabavljenih 2010. i smeštenih na terenskim kamionima Sisu ETP 8X8 domaće proizvodnje. Francuska, koja zasad ima pet sistema GM400, do kraja 2022. godine trebala bi nabaviti još 12. Nemačka vojska koristi šest GM400, a po dva imaju Estonija i Slovenija.

Gruzija ima ukupno šest GM200 i GM400, slede zatim Čile i Bolivija sa četiri i Maroko s tri komada. Po dva primerka imaju vojske Senegala, Bangladeša i Malezije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.