NavMenu

EU ulaže bespovratna sredstva u razvoj turizma na Oplencu - U planu revitalizacija Kraljevske vinarije osnovane 1931. godine

Izvor: Tanjug Sreda, 29.12.2021. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija odlučila je da od 2022. godine uključi opštinu Topola u centralnoj Srbiji u projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", u kome radi na podizanju turističkih kapaciteta Istočne Srbije.

Kako se navodi danas u saopštenju EU, u Topoli će biti revitalizovana Kraljevska vinarija na Oplencu, jedna od prvih profesionalnih vinarija u Srbiji, koju je osnovao 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević, a vremenom su autohtone sorte vina Žilavka, Oplenka i Trijumf postale nadaleko poznate.

Takođe, kako se navodi, dodelom bespovratnih sredstava pružaocima turističkih usluga, edukacijama u oblasti turizma i kulturnog nasleđa, projekat će poboljšati turističku ponudu opštine i time podstaći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Navodi se da je Oplenac turistički najposećenije mesto u centralnoj Srbiji.

- Okosnica turizma Topole jeste upravo kulturno-istorijsko nasleđe i zadužbina kralja Petra I. To je ono što Topolu već duži niz godina obeležava na turističkoj mapi Srbije. Ono što Topola može da pruži je jedan širi razvoj turizma, što podrazumeva seoski i vinski turizam koji predstavljaju budućnost razvoja regije, zeleni turizam i povećanje smeštajnih kapaciteta. Time ćemo privući veći broj turista koji će provesti više dana u Topoli - rekla je Dragana Krstić ispred Turističke organizacije Oplenac-Topola.

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.