NavMenu

Vranje ulaže u razvoj poljoprivrednih gazdinstava - Dogodine predviđen 41 million dinara

Izvor: Agroklub Petak, 24.12.2021. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/zrad)
Nedavnim potpisivanjem ugovora sa 18 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava o korišćenju sredstava iz Fonda za podršku razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava, uprava Grada Vranja je u praksi realizovala još jednu podsticajnu meru za razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji koju je planirala u godini koja je na izmaku. Ovaj inovativni fond grad je formirao u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga i Fondacijom Ana i Vlade Divac.


Ukupna vrednost fonda je šest miliona dinara

Na ovakav vid podsticaja posebno je ponosan prvi čovek Grada Vranja, Slobodan Milenković, koji kaže da je ovom merom poljoprivrednicima omogućena nabavka neophodne mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, kupovina kvalitetnih priplodnih grla i podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze, ali da je ona primenjena i sa ciljem da se znatno unapredi poljoprivredna proizvodnja na teritoriji grada i poboljša materijalni položaj ljudi na selu.

- Ukupna vrednost fonda je šest miliona dinara. Naš grad je u njega uložio pet miliona, a Fondacija milion dinara - kaže Milenković.

Poljoprivrednici koji su potpisali ugovore sa lokalnom samouprvom o korišćenju sredstava iz ovog fonda, prema njegovim rečima, će dobiti 10% opredeljenih sredstava bespovratno, odnosno 300.000 dinara po gazdinstvu, čiji će vlasnici u naredne tri godine kvartalno vraćati po 30% uzetih sredstava.

- To je neki vid pozajmice bez kamate. Planiramo da narednih godina sredstva koja se vrate u ovaj fond iskoristimo za podsticaj novih proizvođača i preprađivča poljoprivrednih proizvoda. Otuda će lokalna samouprava svake godine novim novčanim sredstvima da dopunjuje ovaj fond - navodi Milenković.


Za sledeću godinu bužetom predviđen 41 million dinara


Bužetom grada Vranja za iduću godinu predviđen je 41 million dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Deo ovog novca biće upotrebljen i za izradu projektno tehničke dokumentacije za elektrifikaciju atarskih puteva u selu Vrtogoš gde je sprovedena eksproprijacija zemljišta, a koja će tamošnjim poljoprivrednicima leti služiti za navodnjavanje žednih polja.

Ovaj grad je u saradnji sa Vladom Republike Srbije otpočelo i realizaciju projekta pod nazivom "Čista Srbija", koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u seoskim sredinama.

- Projekti za izgradnju kanalizacione mreže se intenizvno rade, a za neka sela su već završen - ističe Milenković i dodaje da će njegova lokalna samouprava sa Stalnom konferencijom gradova i opština u praksi realizovati i projekat unapređenja roditeljstva na selu gde će kroz meru "Igraonica - radionica" omogućiti formiranje dečjih igraonica u seoskim mesnim zajednicama, a u kojima će majke moći, dok budu u polju, da ostave na čuvanje svoju decu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.