NavMenu

Gde je i da li je zastala 5G mreža u Srbiji?

Izvor: Tanjug Utorak, 21.12.2021. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / mohamed_hassan)Ilustracija
Predstavnik RATEL-a Dragoljub Stefanović kaže da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još nekih devet meseci, navodeći da je toliko potrebno da ministarstvo donese Pravilnik o minimalnim uslovima procesa sprovođena aukcija.

On je na vebinaru "Gde je i da li je zastala 5G mreža u Srbiji" rekao da će dužina procesa realizacije aukcija zavisiti u mnogome i od sadržaja Pravilnika koji donosi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na onlajn tribini u organizaciji Društva informatičara Srbije (DIS) Stefanović je najavio da će RATEL za postupak aukcije angažovati konsultante putem javne nabavke te da će onda s njima biti razrađen postupak sprovođena aukcije.

Dodao je da će dokumentacija za aukciju 5G mreže proći i javnu raspravu od mesec i po dana.

Naveo je da je regulatorni okvir za aukciju 5G mreže napravljen, a na određenim baznim stanicama operateri koji su pokazali zainteresovanost za 5G uz dozvolu RATEL testiraju 5G opremu.

Na vebinaru je učestvovala kompanija SBB, dok nije bilo predstavnika Telekoma Srbija, Telenora i A1 koji su takođe pokazali interesovanje za 5G.

Stefanović je naveo da je Vlada Srbije formirala radnu grupu kako bi se obezbedile jednostavnije procedure za postavljanje baznih stanica i založio se da se više radi na edukovanju opšte populacije o prednostima 5G mreže.

Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je da je sprovedeno niz regulatornih aktivnosti kako bi se mreža pete generacije što brže implementirala u Srbiji.

Dodao je da je pred Ministarstvo sada donošenje pravilnika kojim se propisuju minimalni uslovi.


Uz žaljene što na vebinaru nisu govorili predstavnici Telekoma, Telenora i A1, on je poručio da ga je obradovalo što je u medijima pročitao da je Telekom najavio da će u 2022. investirati u 5G mrežu, te pozvao i ostale operatore da izađu u javnost sa svojim planovima i ciljevima.

Predstavnik DIS-a Dragorad Milanović istakao je da je 5G mreža u prvim zemljama startovala 2020. godine te da je razvoj tehnologije nastavljen pa 2024. godine očekuje 5G+ a posle 2025. godine i prve testove 6G.

On je poručio da je neophodno planiranju u komplikovanim uslovima, kao i da će uslovi kako vreme odmiče a tehnologija napreduje postati još komplikovaniji.

Predsednik DIS-a Nikola Marković ocenio je da su oko 5G sukobljeni interesi pojedinih kompanija i neki širi interesi, i dodao da to nezavisno udruženje podržava napore Ministarstva i RATEL-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Građevina

Odlaže se rekonstrukcija zgrade Stare pošte na Savskom trgu?

Vraćanje "starog sjaja" zgradi Pošte na Savskom trgu i njeno pretvaranje u kulturni centar zasad se neće dogoditi. Prema dostupnim javnim podacima, investitor ovog projekta, Beograd na vodi, odlučio je da odustane od zahteva za dobijanje lokacijskih uslova i tako renesansu dela arhitekte Momira Korunovića odloži do daljnjeg. Iz dostupnih podataka se ne vidi šta je razlog odustajanja osim što se navodi da je došlo do obustave postupka na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.