NavMenu

Eurostat: U Srbiji 26,3% energije dolazi iz obnovljivih izvora

Izvor: eKapija Petak, 17.12.2021. 11:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chanwangrong/shutterstock.com)Ilustracija
Prema podacima Eurostata za 2020. godinu, udeo obnovljivih izvora (OIE) u ukupno proizvedenoj energiji u našoj zemlji iznosio je 26,3%, što je veoma blizu postavljenog cilja od 27% za prošlu godinu. Udeo OIE u potrošnji struje bio je gotovo ravan trećini - 30,7%, dok je taj postotak u 2019. godini iznosio 28,7%.

Od zemalja u okruženju za koje su dostupni podaci, struju iz isključivo obnovljivih izvora u 2020. godini trošila je Albanija (100%), Crna Gora 61,5%, Hrvatska više od polovine (53,8%), a Rumunija 43,4%. U Sloveniji udeo OIE u potrošnji struje iznosio je 35,1%, u Bugarskoj 23,6%, a Mađarskoj 11,9%.

Najviše struje iz obnovljivih izvora Srbija je dobila iz hidroelektrana - 859,8 kilotona ekvivalentne nafte, a zatim vetra - 82,9 kilotona ekvivalentne nafte. Iz čvrstih biogoriva dobijeno je 1,7, a iz solarne energije 1,1 kilotona ekvivalentne nafte.

Iz svih ostalih obnovljivih izvora, koji uključuju proizvodnju električne energije iz gasnih i tečnih biogoriva, komunalnog otpada, geotermalne energije i ostalo, potrošeno je 14,9 kilotona ekvivalentne nafte.

Najveći rast od gotovo 20 kilotona ekvivalentne nafte u 2020. u odnosu na godinu ranije u našoj zemlji beleže vetroelektrane.

Udeo OIE u transportu u našoj zemlji iznosio je 1,2% tokom 2020. Od zemalja regiona najeći udeo beležila je Mađarska 11,6%, zatim Slovenija 10,9%, Rumunija 8,5%, Hrvatska 6,6%, dok je taj udeo u Crnoj Gori i Albaniji niži od 1%.

Podsetimo, nedavno su iz Ministarstva rudarstva i energetike za eKapiju rekli da iako još nema zvaničnih podataka za 2020. godinu, očekuju da udeo OIE u potrošnji struje bude oko 25%.

- Podaci za 2020. će biti objavljeni u februaru 2022. i u njima se očekuje značajna promena na osnovu detaljnih istraživanja koja su sprovedena po narudžbi Energetske zajednice. Ova istraživanja su pokazala da je utrošak biomase u Srbiji znatno veći nego što se do sada računalo, pa je i udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije realno veći i očekuje se da je oko 25%, odnosno znatno bliži ranije postavljenom cilju od 27% u 2020. - naveli su iz ministarstva.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u aprilu ove godine da je vizija Srbije najmanje 40% proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.


Nedavno je i Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije izrazio zabrinutost za budućnost obnovljivih izvora energije Srbije, a nakon određivanja maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana, koja usled modela dvostrane premije može dovesti do odluka investitora da ne učestvuju na aukcijama i finansijskih institucija i banaka da ne finansiraju projekte.

Celokupan izveštaj Eurostata pogledajte u PDF fajlu u nastavku.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.