NavMenu

Počela primena Sporazuma o slobodnoj trgovini EFTA

Izvor: eKapija Petak, 01.10.2010. 10:18
Komentari
Podeli

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama EFTA počela je danas. Sporazum sa Srbijom ratifikovale su Švajcarska i Lihtenštajn, dok se ratifikacija sa Norveškom i Islandom očekuje.

Tim povodom u sredu, 29. septembra u Privrednoj komori Beograda održan je seminar posvećenom specifičnostima EFTA sporazuma, koji je realizovan u saradnji sa Upravom carina.

- Stupanjem na snagu EFTA članice će ukinuti sve carinske dažbine na industrijske proizvode poreklom iz Srbije, a naša zemlja će postepeno snižavati carine na uvoz industrijskim proizvoda do kraja 2013. godine - pojašnjeno je na seminaru.

Kako je navedeno, ukupna trgovinska razmena između Srbije i EFTA zemalja u 2008. godini iznosila je 338 mil USD, pri čemu je Srbija uvezla robe u vrednosti od 267 mil USD, uglavnom farmaceutske proizvode, mašine, optiku, medicinsku opremu, satove i hemikalije, dok je izvezla robu u vrednosti od 71 mil USD i to prvenstveno aluminijum i proizvode od aluminijuma, mašine i voće.

"U primeni će biti bilateralna kumulacija porekla robe između Srbije, Švajcarske i Lihtenštajna i uverenje o kretanju robe EUR 1, uz obavezno popunjavanje kolene 7 na EUR 1 obrascu isto kao i za EUR 1 u CEFTA regionu, dok će se sa Norveškom nastaviti primena Opšte šeme preferencijala na izvoz srpske robe uz primenu uverenja o poreklu robe Form A", navedeno je u saopštenju Privredne komore Beograda.

Pojašnjeno je da kumulacija porekla sa evropskim materijalima, koja je do sada bila moguća kod uvoza u Švajcarsku, više nije moguća.

- Trenutno ni jedna zemlja CEFTA regiona nema u primeni Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA koji ima identične protokole o poreklu kao Srbija zbog čega je mogućnost kumulacije porekla robe za sada hipotetična. Albanija jedina ima zaključen Sporazum sa državama EFTA i identičan Protokol o poreklu robe kao i Srbija ali isti nije još na pravnoj snazi - navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.