NavMenu

U projekat Beogradski dijametri budžetom već naredne godine planirano ulaganje od 1,3 mlrd EUR! - Gradska železnica razvijaće se uz pomoć Rusije

Izvor: eKapija Sreda, 08.12.2021. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Zakonom o budžetu za 2022. godinu predviđeni su prihodi od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 200,2 milijarde dinara, odnosno 3% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetom za narednu godinu je predviđeno i da Republika Srbija može odobriti projektne i programske zajmove do iznosa od 2,5 biliona dinara (2.480.349.462.529 dinara).

Jedan od zajmova predviđen je i kod Vlade Ruske Federacije i to za razvoj sistema gradske železnice, odnosno projekat Beogradski dijametri, za šta je u budžetu za narednu godinu planirano ogromnih 1,3 mlrd EUR (153.400.000.000 dinara).

O projektu Beogradski dijametri, inače, bilo je reči na prvom sastanku srpsko-ruskog naučnog i tehnološkog saveta za implementaciju projekta, koji je održan u maju ove godine, kada je najavljeno da će se gradska železnica u prestonici razvijati uz pomoć Rusije.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je tada da ovaj projekat zaslužuje da ima podršku Ruske Federacije.

- Projekat je nastao u razgovorima potpredsednika Ruske Federacije Jurija Borisova sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić u okviru međuvladinih komiteta za saradnju između Rusije i Srbije. Što se ambasade tiče, uvek možete računati na našu podršku tokom realizacije i implementacije ovog projekta. On se potpuno uklapa u plan razvoja Beograda, saobraćaja, a veliko je dostignuće i to što ima privredni i ekonomski značaj, kao i izraženu humanitarnu, ljudsku dimenziju - rekao je Bocan-Harčenko.

Na poziv ruske kompanije Sinara Transport Machines – STM delegacija JKP Beogradski metro i voz posetila je u junu ove godine pogone kompanije u Jekaterinburgu, gde je diskutovano o daljoj saradnji na projektu Beogradski dijametri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.