NavMenu

Lansiran je Mišlenov vodič za Beograd - Koji restorani su zavredili preporuku?

Izvor: Vino & fino Utorak, 07.12.2021. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)Ilustracija
Lansiran je Mišlenov vodič za Beograd! Početna selekcija restorana u Beogradu obuhvata 14 lokala, smeštenih u raznovrsne prostore, od tržnog centra do bivše carinarnice. Nažalost, nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu, a sledeći restorani zavredili su preporuke strogih Mišlenovih inspektora: Comunale Cafè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square.

Restoran Iva New Balkan Cuisine dobio priznanje Bib Gourmand, za restorane sa odličnim odnosom cene i kvaliteta. Posebno je istaknut i restoran Bela reka, za, kako se navodi, posvećenost održivom kulinarstvu.

Za Iva New Balkan Cuisine rečeno je da je posredi, kako piše na sajtu Mišlena, "prijateljski restoran i kafe u komšiluku, kome je nagrada Bib Gourmand dodeljena za odličan kvalitet po umerenoj ceni".

- U ovom restoranu modernog dizajna gurmani mogu da uživaju u kvalitetnim i zasitnim balkanskim receptima koji su suptilno unapređeni.

Beloj Reci odato je priznanje za, navodi se, "promovisanje lokalnih poljoprivrednika i proizvođača i za očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje".

Kako se navodi na sajtu Mišlena, selekcija sadrži širok spektar kuhinja, od klasične i autentično naše, do savremene i kreativne, od srpske i mediteranske do japanske.

- Raznovrsna kuhinja Srbije, koja je nastala zahvaljujući geografskoj lokaciji između Istoka i Zapada i bogatstvu kulturne razmene tokom istorije, stvorila je jaku i šaroliku kulinarsku kulturu koja obiluje turskim, mađarskim i balkanskim uticajima - navode u Mišlenu i dodaju:

- Srpska bogata i plodna zemlja obezbeđuje predivan raspon kvalitetnih namirnica tokom čitave godine, a Srbija je kroz istoriju poznata i po svom vinogradarsrvu. Rezultat je kulinarska scena koja je vibrantna, popularna i pristupačna za sve.

Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još 2020, kada su i objavili da će do kraja godine u Srbiji biti dodeljene prve zvezde. Zatim su zbog loše epidemiološke situacije, dolazak odložili za proleće 2021. godine.

Pre Srbije, u Mišlenovom "sazvežđu" već su se našle Hrvatska i Slovenija, dok je u njujorškom izdanju vodiča pre nekoliko meseci preporuku dobila srpska kafana koja se baš tako zove, Kafana, i u kojoj se služe srpska jela i čiji su vlasnici Srbi.

Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand.

Inspektori Mišlena potpuno su anonimni i ne smeju da prihvataju besplatne obroke niti bilo koje druge poklone restorana. Nakon ocenjivanja restorana po nekoliko kriterijuma: kvalitet hrane koji ne sme da oscilira, ličnost glavnog kuvara i njegovo majstorstvo u kuhinji, kvalitet namirnica, kao i odnos cene i ponude, inspektori pišu izveštaje na osnovu kojih se dodeljuju i oduzimaju zvezdice.

Zanimljivo je da čak ni neki od direktora Mišlena ne znaju imena inspektora, kojima se savetuje potpuna diskrecija u obavljanju ovog posla, čak i u svom privatnom okruženju.

Jedna zvezdica označava prvoklasnu hranu, vrednu zaustavljanja tokom putovanja. Dve zvezdice - izvanrednu hranu zbog koje se skreće sa puta. Legendarne tri zvezdice rezervisane su za restorane zbog kojih se planira zasebno putovanje.

Prvi Mišlenov vodič objavljen je 1900. godine - firma za proizvodnju automobilskih guma je, u vreme kada je u Francuskoj bilo samo 300 automobila, želela da podstakne novi vid drumskog putovanja, a Francuzima je i tada, kao i sada, najlakše bilo prići preko gastronomije. Prvi vodič sadržavao je i uputstvo za zamenu guma na automobilu. Dvadeset i šest godina kasnije, dodeljene su i prve Mišlenove zvezdice koje su u međuvremenu postale standard u ugostiteljskom biznisu i koje odolevaju svim krizama, pa i ovoj aktuelnoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.