NavMenu

Država traži geotermalne izvore na Novom Beogradu - Raspisan tender za bušotine za grejanje i hlađenje Palate Srbije i SIV-a 3

Izvor: eKapija Subota, 04.12.2021. 10:27
Komentari
Podeli
Palata SrbijePalata Srbije
Od januara, na Novom Beogradu biće vršena geološka istraživanja u potrazi za geotermalnim resursima za grejanje, hlađenje, klimatizaciju i prirpemu sanitarne tople vode za potrebe objekata Palate Srbije i SIV-a 3.

To je navedeno u tenderu koji je raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kod Palate Srbije u planu su tri bušotine dubine do 45 metara u potrazi za geotermalnim vodama, i po jedna bušotina za definisanje petrogeotermalnih izvora (energija iz stena), na dubini od 125 metara, za područja Palate Srbija i SIV-a 3.

U dokumentaciji se podseća da je definisanje potencijala geotermalnih resursa na ovim lokacijama deo projekta pod nazivom "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti", koji obuhvata renoviranje do 27 zgrada vlade u Beogradu i za čiju su realizaciju UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike potpisali uvogor u julu ove godine. Projekat je vredan 40 mil EUR i finansira se iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope, a UNDB je zadužen za implementaciju pripremnih aktivnosti za njegovo sprovođenje.

Cilj projekta je smanjenje potrošnje primarne energije za najmanje 30%, smanjenjem emisije CO2 za oko 20%, poboljšani uslovi i bezbednost na radu, kao i približno 29% uštede u operativnim troškovima za energiju.

Kako je navedeno u tenderu, zgrade Palate Srbija i SIV 3, za koje je u planu rekonstrukcija kompletnog sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije, najkompleksniji su deo programa.

- Prvi korak je određivanje lokalno dostupnog geotermalnog potencijala. Nakon izrade studije izvodljivosti, ukoliko se utvrdi da postoje uslovi za korišćenje obnovljivih geoloških izvora na osnovu sprovedenih geoloških istraživanja, sledeći korak biće projektovanje i izgradnja potrebnog broja bunara i geotermalnih sondi – navodi se u dokumentaciji.

Kao datum pošetka radova naveden je januar 2022, dok je završetak istraživanja kod SIV-a 3 planiran za 15. juni, a na lokaciji Palate Srbije za 15. septembar naredne godine.

U tenderu se podseća da je zgrada Palate Srbije, nekada reprezentativna javna zgrada bivše Jugoslavije, zadržala svoju svrhu do danas, kao i da je objekat sa okolnom zelenom površinom 2013. proglašen za spomenik kulture.

- Na osnovu geoloških istraživanja vršenih u prošlosti, utvrđeno je da ova lokacija ima značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda, jer njihova temperatura do dubine od oko 300 m ne prelazi 30 °C, što omogućava korišćenje toplotnih pumpi za grejanje i hlađenje objekta – stoji u dokumentu.

Kada je reč o zgradi SIV-a 3, uz opasku da je to jedan od najistaknutijih primera "arhitektonskog brutalizma" izgrađen u periodu 1975-1980 kao treća zgrada Savezne vlade bivše Jugoslavije, navodi se da su ovde u prošlosti utvrđeni geotermalni resursi upotrebljivi za grejanje.

Tender je otvoren do 23. decembra, detaljnije OVDE.

Prilikom potpisivanja ugovora sa UNDP-om ministarka Mihajlović je izjavila da će realizacija celokupnog projekta smanjiti emisiju ugljen-dioksida za gotovo 60.000 tona.

- Mi sada u proseku trošimo oko 40% više nego što je prosek u zemljama EU. Nema razloga da godišnje bacimo kroz prozor rad jedne termoelektrane - rekla je tada Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će radovi na svim planiranim objektima biti završeni do 2025. godine.

B. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.