NavMenu

Počela gradnja autoputa Niš-Merdare

Izvor: RTS Četvrtak, 02.12.2021. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš-Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.

Deonica Niš-Pločnik će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice.

To su petlja Merošina–Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1–petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok–petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad–petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je, kako domaći mediji odreda prenose, "225 mil EUR, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 mil EUR je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije" (zbir zasebnih stavki je 255 mil EUR, što znači da je informacija pogrešna).

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Valona).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.