NavMenu

Zašto slovenački milijarder želi da proizvodi organsku hranu u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 01.12.2021. 15:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Na planeti se može proizvesti dovoljno hrane za sve, ima i dovoljno zemlje za sve ali je problem kako upotrebljavamo tu zemlju i kakvu hranu pravimo, rekao je Samo Login, osnivač i vlasnik kompanije Login EKO, koja je u Vojvodini kupila više od 4.000 hektara zemljišta, na kojima planira da se bavi organskom proizvodnjom.

- Naš zadatak je da zdrava hrana bude pristupačna svima. Ona je danas često privilegija, a smatram da to ne bi trebalo da bude tako - istakao je Login tokom razgovora u okviru CEO Summit-a.

Tvorci čuvene video igrice Talking Tom koja je zaludela ceo svet, Slovenci Iza i Samo Login svojevremno su prodali kompaniju Outfit 7 za milijardu dolara, a nedavno ih je poslovni magazin Finance proglasio za najbogatije ljude u Sloveniji, koji zajedno raspolažu imovinom vrednom 7,1 mlrd EUR.

- Naš plan nije bio da prodamo za kompaniju 1 mlrd USD, već je cilj bio da se bavimo neprofitnim projektima koji rešavaju izazove modernog doba. Kada smo prodavali Outfit 7 naši investicioni bankari su pitali zašto prodajemo sada kada je kompanija u najboljoj kondiciji, a ja sam odgovorio ako ne prodamo sada, pohlepa pobeđuje. Moj život se nije mnogo menjao nakon prodaje - čovek može da spava samo u jednom krevetu, u jednoj kući i da istovremeno vozi jedan auto. Dakle u nekom trenutku životni standard se zapravo i ne menja - rekao je Login.

On je istakao da mu nije mi žao zbog prodaje iako su mogli da zarade još više novca, jer sada rade one stvari zbog kojih su sve i pokrenuli.

Samo Login (Foto: CEO Summit Beograd/screenshot)Samo Login
Zašto baš Srbija i zašto baš hrana?

Na pitanje zašto baš Srbija - odgovara da se tu pojavila prilika za kupovinu zemlje, a na pitanje zašto hrana, daje opširniji odgovor.

- Hrana je najbitnija stavka za budućnost čovečanstva, a ujedno i najveći problem zagađenja nastaje zbog proizvodnje hrane. Mnogi misle da do zagađenja najviše dovodi energija, ali ja mislim da je to hrana. Ako taj problem ne rešimo napravićemo nemoguće uslove za naše postojanje na zemlji - ističe Login.

Dodaje da su primetili i da su investcije na području energije ogromne, dok sa druge strane investcija u održivu proizvodnju hrane nema u dovoljnoj meri.

- Zdrava hrana za sve je naša svrha. Login EKO ima međunarodnu ekipu, deo te ekipe je kompanija Login EKO u Srbiji. Naš prvi proizvod je znanje. Teško da će sama kompanija biti profitabilna jer toliko ulažemo u razvoj koji želimo da kasnije besplatno podelimo sa svima. Želimo da nađemo rešenja za održivu proizvodnju, uz najbolje agroprakse i IT tehnologiju koja to podržava - objašnjava Login.

Prema njegovim rečima poljoprivreda još nije ušla u 21. vek, i "tu mesta za napredak ima mnogo".

- Naši ciljevi nisu u evrima, već da se za 10 ili najkasnije 15 godina poljoprivreda totalno promeni i modernizuje, da se države drugačije uključe u finansiranje i da nađemo način za održivu proizvodnju hrane za sve ljude i da na kraju imamo šansu da preživimo - zaključio je Login.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.