NavMenu

Početak zimske sezone sredinom decembra, ski centri spremni - Čeka se prvi sneg, oprez i zbog pandemije

Izvor: Mina Ponedeljak, 29.11.2021. 17:37
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
U Kolašinu i na Žabljaku završene su pripreme za zimsku sezonu, koja zvanično treba da počne 15. decembra.

Na Savinom kuku i Skijalištu 1600 sva postojeća skijaška infrastruktura kao i ugostiteljski kapaciteti koji se nalaze u sklopu skijališta potpuno spremno će dočekati prve goste koje očekuju već polovinom narednog mjeseca, piše Pobjeda.

U Kolašinu će za sezonu biti gotova i žičara koja će povezati dva skijališta, tako da ćemo tamo imati 45 kilometara skijaških staza, čime će to biti najkonkurentniji zimski centar u regionu.

Očekuju se prije svega domaći gosti, a onda i iz regiona, prije svega Albanije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Početak zimske turističke sezone, kako se najavljuje, planiran je za 15. decembar, što će zavisiti u velikoj mjeri od epidemijske situacije, kao i vremenskih uslova.

Vršilac dužnosti direktora Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević, kazao je Pobjedi da su već u završnim pripremama zimske sezone, nakon veoma uspješne ljetnje.

- Ski centar Kolašin 1600 trenutno raspolaže sa najmodernijom šestosjednom isklopivom žičarom otvorenog tipa sa 10,5 kilometara skijaških staza. U toku su završni radovi na izgradnji žičare K7 čijom izgradnjom će ski centar Kolašin 1600 proširiti kapacitete skijaških staza sa dodatnih 10,5 kilometara. To znači da ćemo tokom predstojeće zimske turističke sezone imati ukupno 21 kilometar skijaških staza - naveo je Milošević.

On je dodao da će izgradnjom žičare K7 doći do objedinjavanja ski centra Kolašin 1600 sa ski centrom Kolašin 1450.

- Objediniće se ski centri i onda ćemo imati ukupno sa Kolašinom 1450 oko 45 kilometara skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih u regionu - kazao je Milošević.

U prethodnom periodu, kako je dodao, odrađene su promocije za nekoliko tržišta. Tako je nedavno grupa od deset turoperatora iz Turske boravila u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Prema njegovim riječima, u saradnji sa NTO u narednom periodu u planu je promocija zimske turističke sezone u regionu, tačnije Srbiji, Albaniji, Kosovu, Hrvatskoj i BiH.

- Takođe, u saradnji sa NTO početkom decembra imaćemo studijsku posjetu turoperatora iz Češke i Slovačke. Imamo najave istih posjeta od turoperatora iz Albanije i Slovenije - najavio je Milošević.

Direktorica Turističke organizacije Žabljak, Vanja Krgović Šarović, kazala je za Pobjedu da je sve spremno za turiste i da samo čekaju snijeg.

Hoteli su trenutno zatvoreni i očekuje se da će se otvarati početkom sezone, što zavisi od snijega i epidemiološke situacije.

- Trenutno se nalazimo u finalnoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a to znači da su smještajni objekti zatvoreni. Kada je u pitanju promotivna kampanja, ona je u kontinuitetu, ali je većim dijelom završena od lokalne TO u saradnji sa NTO - kazala je Krgović Šarović.

Što se tiče cijena, kažu da su ove godine konkurentni u regionu.

- Već imamo hotele sa četiri zvjezdice koje nude cijenu od 24 EUR za usluge spavanja sa doručkom, naravno ako turisti borave četiri ili više noći. Definisana je cjenovna politika, pripremljena je turistička privreda za početak sezone koju očekujemo 15. decembra - kazala je Krgović Šarović.

Ona je dodala da, na žalost, imaju naslijeđeni hendikep da i dalje zavise od sniježnih padavina.

- Prema nekim prognozama, očekujemo snijeg uskoro. Još nemamo vještačko osnježavanje na stazama, ali sa druge strane, ukoliko ne bude dovoljno snijega u pravom trenutku, imamo cjelokupnu ponudu na otvorenom od Nacionalnog parka Durmitor ili u samom parku. Imamo i rafting koji je otvoren za cijelu godinu, tako da su to neke dodatne opcije za uživanje - rekla je Krgović Šarović.

Što se tiče tržišta, fokusirani su na domaće goste i iz regiona, mada, kako je kazala, imaju interesovanja turista sa ruskog govornog područja.

Ona je dodala da očekuju i posebne epidemiološke mjere koje će biti propisane posebno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

- Samim tim je izostao rani buking kada su u pitanju rezervacije, koje nijesu na očekivanom nivou. Navikli smo da u ovom periodu imamo 100% bukiran smještaj za praznike - rekla je Krgović Šarović.

Ove godine je to na nivou od oko 40%, kako u kolektivnom tako i u individualnom smještaju, što govori o velikoj opreznosti posjetilaca i samom iščekivanju propisanih mjera i samom situacijom sa Covid-19.

Ona smatra da će to uticati na dolazak stranih turista.

- Naša glavna očekivanja su domaći gosti, zatim gosti iz regiona kao iz Ukrajine - zaključila je Krgović Šarović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.