NavMenu

Novi uspeh Mercatora - Prihodi u prvih devet meseci 2021. godine 1,6 mlrd EUR

Izvor: Promo Četvrtak, 25.11.2021. 11:11
Komentari
Podeli
(Foto: Nemanja Maraš)
Mercator Grupa je povećala prihode na svim tržištima na kojima posluje. Maloprodaja Mercator Srbije je ove godine, u odnosu isti period prethodne, ostvarila rast za 1,6%.

Mercator Grupa je u prvih devet meseci 2021. godine ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine. Operativna dobit iznosila je 57,6 mil EUR, neto dobit iz pomenutog perioda poslovanja 12,6 mil EUR, a normalizovani EBITDA je veća za 10,8% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 mil EUR. Mercator Grupa je isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

- Mercator je nakon mnogo godina uspeo smanjiti odnos između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspešan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i celog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regionu. Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Mercator Grupa deo Fortenova Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže - rekao je Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora.

Prihodi od prodaje porasli su za gotovo 1% u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 mlrd EUR, pri čemu Grupa takođe beleži sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne delatnosti. Poređenja sa 2019. godinom (period pre korone) takođe potvrđuju da je Mercator Grupa uspešno poslovala, jer su prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. meseca 2021. porasli za 2,9% u odnosu na isti period pre proglašenja epidemije COVID-19 (period od 1. do 9. meseca 2019). Najveći rast prihoda od prodaje zabeležen je u trgovini na malo. Preduzeće Poslovni sistem Mercator d.d. uspešno je poslovalo u periodu prvih devet meseci 2021. godine, ostvarivši 34,4 mil EUR operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 mil EUR u odnosu na uporedni period prošle godine.

Mercator Grupa je u prvih devet meseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 mil EUR, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

Poslovanje u periodu prvih devet meseci 2021. godine obeležila je epidemija COVID-19, što je zahtevalo donošenje dodatnih mera, kontinuirano prilagođavanje stvarnom stanju i posledicama pojedinačnih mera koje su preduzeli Vlada i drugi nadležni organi. Uspešno poslovanje zavisilo je uglavnom od brzog prilagođavanja poslovanja i zalaganju zaposlenih u Mercator Grupi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.