NavMenu

Beograd nabavlja 50 ruskih tramvaja - Budžet prestonice za 2022. skoro 1,4 mlrd EUR, evo koje investicije su u planu

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.11.2021. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)
Budžet Beograda za 2022. godinu iznosiće 150.404.066.186 dinara, odnosno skoro 1,359 mlrd EUR.

Govoreći o svemu što je ove godine urađeno sredstvima iz gradskog budžeta, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da bi trebalo podsetiti da se u ovom trenutku gradi, projektuje ili su radovi već završeni na 15 vrtića.

– Urađena je rekonstrukcija Zemunske i Pete gimnazije, izgrađen dom zdravlja u Borči, Bulevar patrijarha Pavla, gde uskoro počinje i druga faza radova od Košutnjaka prema Mostu na Adi. Urađene su rekonstrukcije ulica Save Maškovića i Crnotravske, sa kružnim tokom na Banjici, a takođe i Savski trg. Urađeno je i 176 kilometara kanalizacione mreže, 96 fasada, a sa regionalnim vodovodom Makiš–Mladenovac stigli smo do naselja Ritopek, a do marta će biti završeni odvojci za Vrčin i Grocku. Raspisujemo tender za poslednji deo opštine Grocka, za naselja Dražanj, Kamendol, Pudarci. To znači da ćemo već od sledeće godine preći na opštinu Sopot i stići do Mladenovca, koji će takođe dobiti stabilno vodosnabdevanje iz gradskog vodovoda. Urađena je kompletna infrastruktura u Bloku 42 za novu autobusku stanicu. Obnovljeno je 15 parkova, a izgrađena su i tri nova. Uređena su 43 sportska terena i pet-zona, a u toku su radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce. Kupljeno je skoro 70.000 tableta za svu decu Beograda koja pohađaju treći, četvrti, peti ili šesti razred. Kupljeno je i skoro 8.000 laptop računara za nastavnike i učitelje koji predaju deci pomenutog uzrasta. Besplatne škole sporta su uvedene na 12 opština i možemo da kažemo da je urađeno mnogo važnih stvari – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju budžet za narednu godinu, trebalo bi izdvojiti izgradnju metroa, kao i gradsku i prigradsku železnicu kao najveće infrastrukturne projekte u Beogradu u 21. veku.

Gradićemo fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu, Ostružnici i Obrenovcu. U planu je da se gradi 521 kilometar kanalizacione mreže u Obrenovcu, Lazarevcu, Barajevu, Sopotu i Mladenovcu. Takođe, kreće izgradnja linijskog parka na Dorćolu, kao i rekonstrukcija Muzeja grada Beograda i Muzeja afričke umetnosti. Grad će kupiti 100 novih zglobnih autobusa, a raspisujemo i tender za kupovinu 80 novih trolejbusa. Do kraja godine biće potpisan ugovor između Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije kojim će Beograd obezbediti novih 50 tramvaja. Time će 80% od ukupnog broja tramvaja na ulicama biti potpuno novo. Biće rekonstruisana Deveta beogradska gimnazija, osnovna škola u Batajnici, ambulante u Pudarcima i Kamendolu, a radićemo i dom zdravlja u Železniku. Naravno, gradiće se i kanalizaciona mreža na levoj obali Dunava. Raspisan je tender za izgradnju postrojenja, dok tender za izgradnju kanalizacione mreže očekujemo u narednih desetak dana. Sve navedeno znači da će izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda na levoj obali Dunava početi u februaru naredne godine – istakao je Vesić.

Vesić je naglasio da imamo mnogo projekata koji će se realizovati iz budžeta, ali i da je posebno srećan što će izdvajanje za kulturu u sledećoj godini biti skoro 5% budžeta.


– Time pokazujemo da možemo da ulažemo ne samo u infrastrukturu već i u kulturne i duhovne vrednosti. Razvoj grada ne znači samo više novih ulica, izgradnja kanalizacije, već i nova pozorišta, bolje predstave i više izložbi, sređenih muzeja – kazao je Vesić.

On je naglasio da pored velikih projekata koje je nabrojao ima i veliki broj malih koji takođe mogu da se realizuju iz gradskog budžeta.

– Zato na zvaničnom sajtu Grada Beograda građani mogu da pronađu čitav budžet Grada sa obrazloženjem. Javna rasprava traje dve nedelje, jednim klikom na sajt otvara se formular putem koga možete da predložite šta treba još da se uradi. Prošle godine dobili smo 10.046 predloga, a otprilike je prihvaćena jedna trećina. Na taj način pokazujemo da možemo zajedno sa građanima da menjamo budžet – rekao je Vesić.

On je ponovio da građani do 8. decembra mogu da šalju predloge koji će biti razmotreni, a da će 20. decembra budžet biti usvojen.

– Pre toga ćemo objaviti šta smo od predloga građana prihvatili. Ovo je prilika da građani shvate da mogu da utiču na budžet grada, jer je to novac koji njima pripada i da oni treba da se pitaju kako se pare troše – rekao je Vesić, koji je zahvalio načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić, Sekretarijatu za finansije, kao svima koji su učestvovali u kreiranju budžeta. Reditelj Darijan Mihajlović je podsetio da je ovim budžetom planirana rekonstrukcija jednog od kultnih beogradskih pozorišta, Omladinskog pozorišta Dadov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.