NavMenu

Digitalizacija i inovacije kao imperativ u poslovanju

Izvor: eKapija Petak, 03.12.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Spajanjem OTP banke Srbija (Societe Generale) i Vojvođanske banke, nastala je nova OTP banka u maju ove godine. Proces integracije trajao je skoro 19 meseci, i predstavljao je strateški potez OTP grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiju, koja će, između ostalog, predvoditi i promene u digitalizaciji i inovacijama. Upravo su inovacije ono u čemu Banka pronalazi najveću inspiraciju, dok su potrebe klijenata ono što usmerava svakodnevne aktivnosti. OTP banka je danas najveći kreditor privrede i stanovništva sa ukupno 3,9 mlrd EUR plasiranih kredita, uz 5,3 mlrd EUR aktive i neto profitom od 54 mil EUR na kraju trećeg kvartala ove godine, što je rast od 100% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kako bi svojim klijentima izašli u susret tamo gde to i očekuju, banka je među prvima uvela mogućnost korišćenja mobilnog telefona kao platne kartice u vidu mCard usluge koja podrazumeva plaćanja putem digitalne Mastercard kartice u okviru mBank aplikacije. Ovaj proces se obavlja veoma jednostavno - prislanjanjem mobilnog telefona na POS aparat platnog mesta, gde god se ono nalazilo.

Takođe, korisnicima iOS operativnog sistema, odnosno iPhone, Apple Watch, iPad ili Mac uređaja omogućena je Apple pay usluga – gde mogu da registruju svoju Mastercard platnu karticu na iPhone telefonu i koriste sve prednosti ove usluge koja omogućava bezbedno i jednostavno beskontaktno plaćanje.

Klijentima OTP banke na raspolaganju je i onlajn keš kredit (eKeš/mKeš) putem kog mogu aplicirati za kredit u iznosu do 600.000 dinara brzo i jednostavno putem mBank i eBank aplikacija, a u skorijoj budućnosti limit onlajn keš kredita biće značajno veći.

U cilju olakšavanja svakodnevnog poslovanja OTP banka svojim klijentima nudi digitalno potpisivanje ugovora i propratne dokumentacije, u skladu sa regulatornim okvirima (isključujući ugovore o kreditnim proizvodima).

U ključnim trenucima pandemije a tokom prošle godine, banka je ponudila mogućnost prihvatanja platnih kartica na web sajtu klijenta, e-commerce uslugu. Do sada u ovoj godini sprovedeno je više od 4 miliona transakcija. E-commerce omogućava online prodaju proizvoda i usluga kroz prihvatanje uplata platnim karticama na sajtu korisnika, a usluga je automatizovana i dostupna 24 časa dnevno za kupce iz celog sveta. Ponuda banke predstavlja matičenje kompanije i aktivaciju E-commerce usluge, kao i integraciju aplikacije na strani banke.

Kada je reč o plaćanjima platnim karticama na sajtu, u primeni je 3D Secure tehnologija koja je usklađena sa najvišim važećim standardima i obezbeđuje sigurnost vlasnicima kartica. Dodatno, na raspolaganju je i Pay by Link opcija koja omogućava da trgovci svojim kupcima ponude online plaćanje nezavisno od sajta i internet prodavnice, jer se sve odvija putem SMS poruke/mejla, odnosno putem linka koji kupcima šalju trgovci SMS porukom/mejlom.


Za one kojima je dosta papira i žele da prave i šalju fakture elektronskim putem u ponudi je usluga – Hal E-Banking. Ceo proces pripreme, izdavanja, slanja i prijema, te plaćanja odvija se isključivo u elektronskom formatu kroz standardni sigurnosni kanal. Ovo je veoma korisna funkcionalnost u okviru keš menadžmenta, a na mesečnom nivou imamo i više od 20.000 e-fakutura.

OTP banka trenutno ima više od 250.000 aktivnih digitalnih korisnika, od čega najveći deo čine upravo korisnici mobilne aplikacije. Okolnosti pandemije Covid-19 jesu značajno ubrzale potrebe za digitalizacijom u svetu bankarstva i pokazale njenu nužnost, ali su i pokazatelj u kom će se smeru industrije transformisati na globalnom nivou. Partnerskim pristupom, banka će nastaviti sa razvijanjem inovativnih bankarskih proizvoda i kreiranjem jedinstvenih rešenja prema potrebama svakog klijenta.


AI superračunar


U korak sa svim tehnološkim dostignućima ide i matična OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u centralnoj i istočnoj Evropi, koja je nedavno dogovorila strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunara u Evropi sa SambaNova Systems, kompanijom za izradu najnaprednijih softvera, hardvera, i rešenja za pokretanje aplikacija veštačke inteligencije u ovoj industriji.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.