NavMenu

Kanadski Medgold na proleće nastavlja istraživanje zlata i srebra kod Bosilegrada - Za dve godine odluka o eventualnoj eksploataciji iz bogatog ležišta Barje

Izvor: eKapija Sreda, 17.11.2021. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My name is boy/shutterstock.com)Ilustracija
Kanadska kompanija Medgold Resources, koja je otkrila bogato nalazište zlata i srebra u blizini Bosilegrada, nastaviće istraživanja na proleće.

Kako je za eKapiju rekao Aleksandar Vulović iz ove kompanije koja je lokalitet Barje kod Bosilegrada otkrila 2018. godine, postoji ekonomsko opravdanje da se istraživanje nastavi.

- Aktivno smo istraživali lokalitet 2018. i 2019. godine, dok smo prošle godine zbog korone usporili tempo, ali sledeće godine na proleće nastavljamo ranijim intenzitetom. Sada imamo i potencijalnog partnera, firmu Metaltech iz Autralije, koja bi trebalo detaljnije da razrađuje projekat – kaže Vulović.

Na pitanje kada bismo mogli da očekujemo konkretizaciju projekta, Vulović kaže da je o tome rano govoriti, jer je potrebno još nekoliko godina da se urade detaljnija istraživanja i prateće tehničke studije koje bi omogućile eventualnu ekploataciju rude.

- Mi za sada imamo samo istražno pravo, još uvek nemamo pravo eksploatacije. Za sada smo na sredini projekta, sledeći koraci su nastavak istraživanja, a zatim i izrada prostorno-planske dokumentacije, koja vodi ka dobijanju eksploatacionog prava – objašnjava sagovornik našeg portala.

Dodaje da će za dve godine kompanija imati jasniju sliku o tome kakvo je ležište i detaljnije informacije o rudnom telu, na osnovu kojih se onda radi projektovanje, metodologija iskopavanja i rudarski objekti.

Vulović ističe i da kompanija ima želju da započne istraživanje i na nekim drugim lokacijama u Srbiji, te da treba videti koje su lokacije još uvek slobodne, ali napominje da su Barje trenutno prioritet Medgolda u Srbiji.

Na sajtu firme Medgold istraživanja doo Beograd, koja je srpska ćerka firma kanadske kompanije, istaknutno je da Medgold trenutno ima pet odobrenih istražnih prava od kojih svako pokriva približno 100 kvadratnih kilometara i u čijem se obuhvatu nalazi potencijalno bogat pojas mineralizacije srebra sa zlatom, koji pokriva centralne i južne delove Srbije.


U blizini Opštine Bosilegrad Medgold ima tri istražna prava koja ukupno pokrivaju oko 250 kvadratnih kilometara, od čega dva u sklopu projekta Tlamino u okviru kojeg je lokacija Barje.

Kako su mediji preneli prošlog leta, Medgold je u okviru projekta Tlamino pronašao blizu 19,3 tone zlata, vredne više od milijardu dolara.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.