NavMenu

NBS procenjuje da će rast cena potrajati do sredine naredne godine

Izvor: eKapija Sreda, 17.11.2021. 12:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na prezentaciji izveštaja o inflatornim kretanjima u Srbiji da će se negativan trend kretanja nastaviti sve do sredine naredne godine.

Ona je istakla da je inflacija u Srbiji posledica nepovoljnih međunarodnih faktora kao što su rast cene nafte, energenata i poljoprivrednih proizvoda koji su uticali na to da međugodišnja inflacija iznosi 6,6%, što je iznad gornje granice projektovanog cilja.

- Prema našoj novoj centralnoj projekciji, očekujemo da će se međugodišnja inflacija privremeno kretati iznad gornje granice cilja do sredine naredne godine, kada će se najpre vratiti u te granice, a zatim i u donji deo ciljanog raspona do kraja godine, gde će se zadržati i u 2023. - izjavila je Tabakovićeva, dodavši da se u tom periodu očekuje i smanjenje uticaja nepovoljnih faktora iz međunarodnog okruženja.

Govoreći o merama koje centralna bankarska institucija preduzima za smanjenje inflacije, Tabaković je rekla da je u ovom momentu najveći oslonac na nekspanzivne metode monetarne politike.

- Narodna banka Srbije je od oktobra povećala prosečnu izvršnu stopu na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti za 17 baznih poena, tako da ona trenutno iznosi 0,28%. Takođe, od oktobra je obustavljeno organizovanje aukcija repo kupovine hartija od vrednosti, putem kojih je obezbeđivana dinarska likvidnost bankama - dodala je ona.

Na prezentaciji izveštaja o inflaciji bilo je reči i o opštim privrednim kretanjima u Srbiji. Narodona banka Srbije podigla je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda sa 6,5% na raspon od 6,5-7%.

- Rukovodili smo se analizom planiranih kapitalnih projekata u narednih deset godina u putnoj, železničkoj, energetskoj i komunalnoj infrastrukturi, i njihovih direktnih i indirektnih efekata na ostale delove privrede. Povoljna
srednjoročna putanja privrednog rasta doprineće nastavku rasta životnog standarda naših građana i približavanju nivoa dohodaka u našoj zemlji nivou dohodaka u zemljama Evropske unije - rekla je Tabaković.

Što se tiče stanja u državnoj kasi, Tabaković je izjavila da se u srednjem roku očekuje suficit uprkos tome što se velika količina novca izdvaja za infrastrukturne projekte.

-Kada je u pitanju fiskalni bilans, projektovani deficit od 4,9% bruto domaćeg proizvoda ove godine povoljniji je od prvobitno očekivanog, kao rezultat bržeg privrednog rasta i pozitivnih kretanja na tržištu rada. U narednoj godini očekujemo njegovo dalje smanjenje na 3%, a u srednjem roku prelazak u suficit, i pored toga što će znatan iznos sredstava i dalje biti usmeren u infrastrukturne projekte - zaključila je guvernerka Narodne banke Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.