NavMenu

Srbija i UAE dogovorili uspostavljanje "Mosta veštačke inteligencije" za stalnu razmenu kadrova

Izvor: eKapija Utorak, 16.11.2021. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas sa ministrom za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju UAE Omarom bin Sultanom Al Olamom tokom koga su dogovoreni konkretni koraci intenziviranja saradnje u oblasti veštačke inteligencije.

Tokom sastanka dogovoreno je da između Republike Srbije i UAE bude uspostavljen "Most veštačke inteligencije" koji bi predstavljao stalni kanal za razmenu kadrova, istraživanja i privlačenje investicija u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Popović je pozvao ministra Al Olamu da poseti Republiku Srbiju.

Nenad Popović nalazi se u zvaničnoj poseti UAE i nakon sastanaka sa ministrom Al Olamom, nastavio je razgvoroe sa ministrom odbrane Muhamedom Ahmedom al Bovardi al Falasijem o razvoju i primeni inovacija i novih tehnologija u odbrambenoj industriji.

Bilo je reči o razvoju sistema nacionalne sajber-bezbednosti, upotrebi kosmičkih tehnologija u odbrambene svrhe i primeni veštačke inteligencije u oblasti odbrane.

Sagovornici su potvrdili spremnost za jačanje odnosa Republike Srbije i UAE u oblasti istraživanja i razvoja inovacija primenjivih u sferi bezbednosti.

Popović je istakao da dve zemlje imaju razvijenu saradnju u oblasti odbrane i izrazio uverenje da će ta saradnja biti dodatno unapređena u budućnosti.

On je posebno ukazao na visoke kompetencije srpskih inženjera koji su prepoznati u svetu po razvoju najsofisticiranijih rešenja u namenskoj industriji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.