NavMenu

Pojednostavljeno zapošljavanje stranih državljana

Izvor: Tanjug Utorak, 20.12.2005. 13:39
Komentari
Podeli

Predlog zakona o zapošljavanju stranaca u Srbiji predviđa pojednostavljeno

izdavanje dozvola za rad stranih državljana, a one će moći da budu radne i poslovne, stalne ili privremene i izdvaće ih Nacionalna služba za zapošljavanje.

Osim stvaranja pozitivnog ambijenta za strana ulaganja, zakon treba da izjednači prava stranih i domaćih državljanja

u pogledu mogućnosti zapošljavanja.

Vlada je predlog zakona utvrdila u julu ove godine, ali zbog izuzetno žive zakonodavne aktivnosti u Skupštini Srbije u ovoj godini, na dnevnom redu će se naći početkom 2006.

Predloženim zakonskim rešenjima se pojednostavljaju i u potpunosti regulisu uslovi rada stranim investitorima u Srbiji.

Broj stranih radnika koji će moći da se zaposli u našoj zemlji biće ograničen kvotama koje su istovremeno zaštitna mera kada je reč o sprovođenju aktivne politike zapošljavanja domaćih državljana.

Kvote će, kako je predviđeno, određivati Vlada jednom godišnje, a njihov obim će zavisiti od kretanja na tržištu rada u trenutku odlučivanja i to u svim granama delatnosti, zanimanjima i područjima.

Radne dozvole neće biti potrebne članovima diplomatskog kora i konzularnim predstavnicima, licima sa prioritetom po osnovu međunarodnih ugovora i stranim novinarima sa statusom dopisnika. Poslodavce koji ne budu poštovali zakon očekuju novčane kazne od 400.000 do 600.000 dinara, a odgovorna lica od 20.000 do 40.000 dinara.

Finansijski stručnjaci tvrde da Srbija zbog zastarele regulative godišnje gubi i po nekoliko desetina miliona evra.

Procenjuje se da najviše stranih radnika "na crno" ima u građevinarstvu, poljoprivredi i ugostiteljstvu i to u pogrančnim delovima Srbije.

Poseban problem predstavljaju inostrane kompanije koje angažuju stranu radnu snagu za koju ne plaćaju obaveze, pa kada se pojave na tenderima njihova ponuda je niža i za više od 10 odsto u odnosu na ponude domaćih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.