NavMenu

Uređeno nekoliko vidikovaca na Tari

Izvor: Politika Utorak, 09.11.2021. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Na ponos planini Tari su njeni vidikovci, s kojih puca pogled na izuzetne predele ovog kraja. Naročito je popularna Banjska stena (1.065 metara nadmorske visine) na šestom kilometru od Mitrovca, jedno od najposećenijih mesta tokom sezone u Srbiji s kog se u punoj lepoti vide reka Drina, nepregledne šume, okolni visovi. Mlado i staro dolazi ovde da uživa u pogledu, a novim ulaganjima u izgled ovog i drugih vidikovaca oni postaju pristupačniji i sadržajniji.

Ove jeseni, kako navode u Nacionalnom parku Tara, novu opremu dobili su vidikovci Banjska stena i Janjač, a nedavno je u blizini Kaluđerskih bara za turističke posete uređen vidikovac pod imenom Platno (950 m).

- Na Banjskoj steni, najposećenijem vidikovcu, zamenjena je sigurnosna ograda, a stara nadstrešnica uklonjena je i zamenjena sa tri nove. Dodato je i nekoliko klupa. U planu je postavljanje informativno-edukativnih tabli na putu ka ovom vidikovcu - ističe Ranko Milanović iz NP Tara.

Sve popularniji poslednjih godina je vidikovac na vrhu Janjač, jednom od najviših u nacionalnom parku (1.473 m n. v.). Nalazi se u višim predelima Zaovina, kod granice između Srbije i Republike Srpske. Odavde se, s jedne strane, vide Višegrad, Drina i okolina, a s druge atar sela Zaovine i masiv Tare. U saradnji sa bajinobaštanskom Turističkom organizacijom Tara - Drina postavljen je panoramski durbin, koji pruža novi doživljaj pogleda sa tog vrha.

Uz pomenuta dva, na Tari ima još posećenih vidikovaca. Bilješka stena (1.225 m n. v.) nalazi se na planini Zvezda i odatle se izbliza vide kanjon Drine, vretenasta stabla Pančićeve omorike i predeo Osat. Vidikovac Crnjeskovo (980 m) nudi pogled na klisuru reke Rače, susedni Sokolarica (990 m) na rezervat prirode, Kaluđerske bare i Račansku šljivovicu, a udaljeniji Sjenič (1.222 m) na Crnom vrhu gleda na selo Rastište, klisuru Dervente i jezero Perućac, kuda vodi trasa davnašnje šumske žičare kojom su se posečena stabla spuštala do Drine.

Lakše dostupan je vidikovac Osluša (964 m), odakle se vide Bajina Bašta, dolina Drine i Osat. A poseban pogled pruža lokalitet Ravna stena ili Grad u blizini brane Lazići i Spajića jezera u Zaovinama. Zahtevno je popeti se na to uzvišenje, izazov za avanturiste, ali vidik s njega, preko šuma i jezera na udaljene vrhove Glavica, Gavran, Pasak, Vranjak, Brus, vredan je napora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.