NavMenu

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije: Produženje roka za povrat novca će se ipak desiti

Izvor: eKapija Sreda, 27.10.2021. 18:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ra2studio/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije izdalo je saopštenje u kome navodi da dovodi u pitanje istinitost tvrdnje da Grčka neće produžavati važnost uredbe, jer su informisani od strane kolega iz Grčke koji imaju obećanje da će se produženje roka za povrat novca ipak desiti.

- Naša ministarka je već jednom imala "gaf" sa bivšim ministrom turizma Grčke oko navodnog potpisivanja memoranduma. Bila je demantovana upravo iz Ministarstva turizma Grčke - podsećaju.

Dodaju da niko ne raspolaže podacima o ukupnoj sumi novca koja se nalazi zarobljena u Grčkoj. Procene se kreću od 25 mil EUR do čak 50 mil EUR

- Naše turističke agencije nemaju većinom ugovore sa grčkim turističkim agencijama, već direktno sa hotelima i vlasnicima privatnog smeštaja. I hoteli i vlasnici privatnog smeštaja, odbijaju da vrate novac našim turističkim agencijama, jer ga i nemaju - ističu.

Gotovo sve zemlje Evropske unije su scenario propasti sektora turističkih agencija sprečile; turističke agencije su dobile bespovratnu pomoć, kredite za održavanje likvidnosti koji su odobravani u roku od 48 sati (kod nas ni posle 18 meseci rada Fond za razvoj nije završio svoj posao po ovom pitanju), otpis svih poreza i svih doprinosa, i na kraju i produženje roka za povrat novca partnerima u inostranstvu i putnicima, navode i dodaju:

- Od svega pobrojanog, naša zemlja nije primenila ni jednu ovakvu meru.

Napominju i da su udruženja turističkih agencija konstantno upućivala molbe resornom ministarstvu, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, lokalnim samoupravama, Predsednici Vlade RS, Predsedniku RS:

- Ostali smo bez konkretne pomoći, i time su indirektno ugrožena i prava potrošača.

Na upozorenja da će se zatvoriti veliki broj agencija (do sada zatvoreno ili stavljeno u fazu mirovanja preko 740 turističkih agencija), da će doći do velikog otpuštanja radnika (do sada otpušteno preko 76% radnika u turističkim agencijama), i da će se pojaviti problem povrata novca našim građanima, niko nije pravovremeno reagovao, stoji u saopštenju.

- Na pitanje ko će vratiti novac građanima ako agencija bankrotira, odgovor je uvek isti: "organizatori turističkih putovanja po zakonu moraju imati polisu osiguranja, te će se iz te sume moći naplatiti oštećeni putnici". Osiguravajuća društva neće isplatiti ništa po postojećim polisama, jer imaju klauzulu izuzeća u slučaju vanredne situacije, kakva je situacija sa pandemijom virusa Kovid19. Tome u prilog ide i trenutna situacija sa osam organizatora turističkih putovanja koji su već proglasili bankrot - navode.


Dodaju i da niko ne priča o većini turističkih agencija, a to su posrednici u prodaji turističkih aranžmana koji za razliku od organizatora ne mogu da ostvare prihod od putovanja, već isključivo prihoduju od provizije.

- Tokom prethodnog perioda većina organizatora putovanja je izričito tražila od svojih subagenata da im se vrati provizija za uplaćena, nerealizovana putovanja. Velika većina posrednika je dobila samo 4,2 minimalna lična dohodka kao pomoć Vlade RS, jer nisu ostvarili prema mišljenju Poreske uprave pravo na još tri minimalca. Od nekadašnjih 800 agencija posrednika, do danas je preostalo 324. Resorno Ministarstvo apsolutno ništa po ovom pitanju nije uradilo - ističu u saopštenju.

- Prema informacijama sa kojima raspolažemo, a dolaze iz poverljivog izvora iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, naše Ministarstvo nema podršku Ministarstva finansija i Ministarstva privrede. Zašto? Zato što se sve molbe državnih sekretara, PКS i dr., ne prosleđuju ovim ministarstvima, niti se radilo ozbiljno na predočavanju ogromnog problema. Takođe, Evropska investiciona banka koja je dala 250 mil EUR Fondu za razvoj RS za potrebe finansiranja kredita za likvidnost, nema odgovor na pitanje šta se desilo sa uplaćenim novcem i na čega/koga je potrošen? - zaključuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.