NavMenu

Na rekama u Srbiji više tereta i kruzera nego prošle godine

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 25.10.2021. 14:05
Komentari
Podeli
Luka Novi Sad (Foto: Print screen / YouTube / Izgradnja Srbije)Luka Novi Sad
Agencija za upravljanje lukama zabeležila je na kraju trećeg kvartala ove godine povećane količine pretovarenog tereta na rekama u Srbiji. Pretovareno je 12 miliona tona robe, što predstavlja rast od 13% u odnosu na isti period prošle godine.

Kako navodi Agencija, najčešće su pretovarani šljunak, pesak i kameni agregati - 27,6%. Na drugom mestu se nalazi ugalj sa učešćem od 14,8%, dok su žitarice na trećem sa 14,7%. Nafta i naftni derivati imaju udeo od 13% u ukupnom pretovaru, a rude su na petom mestu sa 10,5% učešća.

- Ovogodišnja nautička sezona pokazala je poboljšanje u poređenju sa prošlogodišnjom, kada je zbog nepovoljnog uticaja pandemije obustavljen kruzing u celoj Evropi - navedeno je.

Međunarodna putnička pristaništa u Srbiji su do 1. oktobra dočekala 356 pristajanja i 28.705 ukrcanih i iskrcanih putnika. Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu - 149, potom u Novom Sadu - 95. U Donjem Milanovcu zabeleženo je 66 pristajanja, u Golupcu 43 i u Кladovu dva, i to su ujedno prva pristajanja kruzera na kladovskom pristaništu od njegovog otvaranja.


Imajući u vidu dosadašnji promet robe u teretnom vodnom saobraćaju, predviđanja Agencije za četvrti kvartal su da će se održati trend rasta pretovara tereta na rekama u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.