NavMenu

Kako da zaštitite svoje onlajn poslovanje od sajberkriminala

Izvor: Tanjug Subota, 23.10.2021. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)Ilustracija
Svi na internetu su potencijalna meta hakera i svaka mera zaštite je dobrodošla, zakljucak je online panela "Bezbedan sajt - bezbednija e-trgovina", koji je održan povodom žaštite korisnika kupovine putem interneta.

Konferenciju je organizovala fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kako bi se bezbednost e-trgovine i zaštita online resursa podigle na viši nivo, saopšteno je danas iz RNIDS-a.

Na panelu je rečeno da uz rekordan porast e-trgovine proporcionalno rastu i pretnje po bezbednost sajtova.

Rukovodilac Sektora IKT servisa RNIDS-a Žarko Kecić kaže da je njegovo preduzeće malo na internetu i objasnio da ga ta činjenica ne štiti od potencijalne opasnosti zloupotrebe.

- Svi na internetu su potencijalna meta. Svako ko ima sajt, prezentacioni ili e-prodavnicu, mora da ga zaštiti. Firma treba da misli o šteti koja može da nastane, o poslovnoj reputaciji koju može da izgubi, mora da zaštiti klijente. Velicina kompanije nije bitna, kriminalci ne biraju velicinu, već najranjivija mesta - kazao je Kecić.

Rekao je i da bezbednost nije prva stvar o kojoj preduzeća misle kada prave sajt.

Prema iskustvu predstavnika lajv škola "Word Press" Petra Kordića, kada klijent dostavi zahteve za izradu sajta retko se pominju bezbednost i održavanje sajta.

Kordić, koji je razvio veliki broj WordPress sajtova za pomoć firmama kad dođe do zloupotrebe i štete, ističe da ga često pozovu da se pozabavi sajtovima koji godinama nisu održavani.

- Dešavalo se da neki podaci ne mogu da se povrate, ponekad čak ni baza ne može da se spase - upozorio je.

Predstavnik preduzeća Dechko Tzar/Braća burazeri Nikola Radojčić skrenuo je pažnju na to da je edukacija ključna.

Radojčić je istakao da je i pored toga što nema problema sa plaćanjem zaštita podataka kupaca jedan od najvažnijih prioriteta.

Strucnjak za elektronska placanja i e-tgovinu Aleksandar Birovljev ukazao je da preduzeća ne treba da se plaše plaćanja online karticama.

Prema njegovim rečima, na našem tržištu transakcija podrazumeva i 3D secure zaštitu koja pruža dodatnu potvrdu i proveru da karticu koristi njen vlasnik.

Na panelu je rečeno i da EU radi na uvođenju odredbe koja vlasnicima nalaže primenu raspoloživih mera bezbednosti sajtova zarad zaštite podataka kupaca, jer će u suprotnom biti odgovorni za štetu koja nastane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.