NavMenu

Rio Tinto ulaže 7,5 mlrd USD da bi prepolovio emisiju štetnih gasova do 2030. godine

Izvor: Promo Petak, 22.10.2021. 11:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Rio Tinto pokrenula je plan za ulaganje 7,5 mlrd USD u poslovne aktivnosti, koje imaju za cilj smanjenje emisije ugljenika za 50% do 2030. godine. Proizvođači čelika i gvozdene rude nastoje da smanje emisiju ugljenika u skladu sa globalnim klimatskim obavezama do 2050. godine, a kompanija Rio Tinto nastoji da prepolovi svoj opseg direktnih i određenih vrsta indirektnih emisija gasova do kraja decenije.

Kompanija Rio Tinto je definisala jasan cilj za 2025. godinu: smanjenje emisije ugljenika od 15% u odnosu na nivo iz 2018. godine, pet godina brže od ranije postavljenih ciljeva.

- Da bi ispunila ovaj cilj, kompanije Rio Tinto će povećati svoju snagu iz obnovljivih izvora energije i izdvajati više novca za istraživanje i razvoj na putevima dekarbonizacije. To je veliki pomak i budućnost za Rio Tinto. Takođe preduzimamo niz konkretnih radnji kako bi pomogli svojim korisnicima da smanje emisije štetnih gasova - rekao je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Rio Tinto će nastaviti da razvija tehnologije poput ELISISTM-a za aluminijum bez ugljenika i više načina za proizvodnju "zelenog" čelika. Kako bi dekarbonizirao proizvodnju rude čelika, Rio Tinto planira da ugradi 1 gigavat (GV) solarne i vetro-električne energije, u nameri da zameni proizvodnju energije na gas. Takođe namerava da dekarbonizuje svoje topionice aluminijuma Boine Island i Tomago u Australiji, za šta će biti potrebno oko 5 GV solarne i vetro-električne energije.

Rio Tinto nastavlja i da testira novu tehnologiju koja bi koristila biomasu umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje čelika u cilju smanjenja industrijske emisije ugljenika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.