NavMenu

GSP Beograd potpisao ugovor o isporuci 100 zglobnih autobusa - Uskoro tender za 80 trolejbusa sa mogućnošću autonomne vožnje

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 13:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd potisalo je ugovor vredan 34,2 mil EUR o isporuci sto niskopodnih zglobnih autobusa BMC s pogonom na komprimovani prirodni gas. Ugovor je u ime ovog preduzeća potpisao Radiša Momčilović, direktor GSP Beograd sa predstavnicima M.P.N. Promet, S-Leasing d.o.o, Unicredit Leasing Srbija d.o.o.

Prvih 50 autobusa trebalo bi da bude na beogradskim ulicama krajem februara, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će kupovinom ovih autobusa potpuno biti zamenjeni svi autobusi u voznom parku koji imaju euro2 i euro3 motore.

- Onog časa kada zamenimo ovih stotinu autobusa, steći će se uslov da dobijemo od Unikredit banke povrat od 10% ugovora na osnovu zelene linije koju smo od njih dobili, što znači da će GSP dobiti nazad preko 3 mil EUR. Taj novac ćemo iskoristiti za kupovinu drugih autobusa, odnosno za poboljšanje našeg voznog parka - rekao je Vesić.

On je najavio da je Grad doneo odluku da u narednih mesec do mesec i po dana raspiše tender za kupovinu 80 novih trolejbusa, koji će biti isporučivani u tranšama od po 20 godišnje.

- Očekujemo da u narednih pet godina potpuno zamenimo sve trolejbuse na teritoriji grada. Tražimo trolejbuse sa autonomijom, koji imaju baterije, što znači da će moći da idu desetak kilometara bez žice i pantografa. To će nam omogućiti da proširimo trolejbuske linije i da ne moramo svuda da postavljamo električnu instalaciju, što je potpuno novo za Beograd - najavio je Vesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.