NavMenu

Modernizacija Luke Prahovo izvodiće se u pet faza - Ministarstvo raspisalo tender za izradu dosijea, nakon čega se očekuje početak radova

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 11:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)Ilustracija
Modernizacija i proširenje kapaciteta Luke Prahovo, sa izgradnjom novih skladišnih prostora i prvog zelenog terminala za odlaganje brodskog otpada, izvodiće se u pet faza.

Iako je ranije najavljivano da bi građevinski radovi na ovom projektu mogli da otpočnu tokom septembra, danas je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo tender za uslugu izrade tenderskih dosijea za izvođenje i stručni nadzor građevinskih radova.

Dokumentacija koja je objavljena u okviru tendera otkriva da će se građevinski radovi izvoditi u 5 faza.

Prva faza obuhvatiće radove na infrastrukturi obale luke koja obuhvata operativnu obalu. U drugoj fazi izvodiće se radovi na proširenoj teritoriji luke koja će biti formirana nasipanjem zimovnika gde će biti izgrađena kompletna infrastruktura i formirati posebna veza sa budućim zelenim terminalom.

U trećoj fazi planira se izgradnja suprastrukture na zelenom terminalu i izgradnja neophodnih objekata kontrole kolskog ulaza, kao i postavljanje kolske vage.

Tokom četvrte faze gradiće se suprastruktura ne teritorije Luke. Biće izgrađenja upravna zgrada, mehaničarksa radionica sa skladištem alata i rezervnih delo i zatvoreno skladište za generalne i rasute terete u zaleđu vezova.

U poslednjoj, petoj fazi, gradiće se pretovar tereta osetljivog na atmoferske uticaje.

Projekat modernizacije Luke Prahovo ima za cilj da se povećaju pretovarni kapaciteti i proširi privredna zona u zaleđu Luke što će otvoriti prostor za privlačenje novih investicija.

Vrednost posla za uslugu izrade tenderskih dosijea iznosi 6 miliona dinara, a zainteresovani učesnici mogu da se prijave na tender do 19. novembra. Bliže detalje u vezi sa tenderom pogledajte OVDE.

Radovi na realizaciji projekta bi, kako je ranije najavio ministar Tomislav Momirović, trebalo biti završeni do kraja 2024. godine kada se očekuje izgradnja modernog lučkog kompleksa sa kompletnom infrastrukturom.

- Kada završimo sa modernizacijom, luka Prahovo će imati tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas. Ovaj grad ima i značajan industrijski kapacitet, a samo u ovom trenutku je više od hiljadu zaposlenih sa platom između 600 i 650 EUR - izjavio je nedavno ministar Momirović.

N. I.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.