NavMenu

Posle 18 godina Carska bara poverena na upravljanje Rezervatima prirode

Izvor: Dnevnik Utorak, 19.10.2021. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Vlada Srbije donela je uredbu kojom se upravljanje nad Specijalnim rezervatom prirode Carska bara poverava Ustanovi Rezervati prirode iz Zrenjanina.

Ovim zaštićenim područjem od izuzetnog značaja do sada je upravljalo Ribarsko gazdinstvo Ečka iz Lukinog Sela, koje je nedavno promenilo vlasnika. Najveći slatkovodni ribnjak u Srbiji je, naime, donedavno poslovao u okviru Mirotin grupe iz Vrbasa, koju je letos kupila kompanija Matijević agrar, preko svoje firme MPZ Agrar.

Nedugo nakon promene vlasničke strukture usledila je i uredba Vlade Srbije, koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, a kojom je upravljanje nad Carskom barom povereno ustanovi čiji je osnivač Grad Zrenjanin.

Inače, borba za preuzimanje ovog specijalnog rezervata prirode trajala je 18 godina. Zagovornici ideje da se Carska bara prebaci iz ruku privatnika u nadležnost grada tvrdili su da se doskorašnji staratelj nalazio u sukobu interesa. Kako je obrazloženo, u periodu izlova ribe iz ribnjaka se u Carsku baru ispušta neprečišćena voda, a sa njom i mulj. Time se povećava sloj mulja, pa se rezervat pretvara u močvarno područje.

Komentarišući novu uredbu Vlade Srbije, direktor Rezervata prirode Dejan Jovanov ističe da ne postoji nasleđivanje upravljačkih prava nad zaštićenim područjem i da je odluka o poveravanju Carske bare ustanovi na čijem je čelu usledila upravo u trenutku kada je došlo do vlasničke transformacije u Ribarskom gazdinstvu Ečka. Jovanov kaže za Dnevnik da su pred novim upravljačem veliki zadaci, kako bi se sačuvala Carska bara, o kojoj se do sada nije vodilo računa na adekvatan način.

- Prva, a velika promena, biće uspostavljanje čuvarske službe, jer je ribokrađa na ribarskom području koje se nalazi u okviru zaštićene celine dobila gotovo epidemijske razmere. Takođe, zahtevaćemo i zabranu ispuštanja vode iz ribnjaka u specijalni rezervat prirode. Ako to budemo dozvolili, mi ćemo faktički biti isti kao i ribarsko gazdinstvo. Može ispuštanje vode, ali samo onako kako je navedeno u studiji zaštite. A to podrazumeva prvo ugradnju prečistača otpadnih voda. Samo čista voda može da završi u rezervatu, a ne da se dešava kao do sada da na mestu gde se voda direktno ispušta imamo dva i po metra mulja - naglašava Dejan Jovanov.

Jovanov podseća da je svojevremeno Carsku baru zahvatio i požar većih razmera, čije posledice su vidljive i danas. Kako ističe, prethodni upravljač nije imao plan zaštite od požara, o čemu će Rezervati prirode takođe voditi računa. U planu je i postavljanje turističke signalizacije i obnavljanje rada brodića, svojevrsne atrakcije za goste, ali sve u skladu sa propisima.

- Promene u prirodi se ne dešavaju na prekidač i potrebno je određeno vreme. U vlažnom staništu, kao što je Carska bara, faktor koji reguliše sve ostalo je voda. Ako zagadiš vodu, sve si poremetio - zaključuje Jovanov.

Specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi se na teritoriji grada Zrenjanina i obuhvata delove katastarskih opština Lukino Selo, Stajićevo, Perlez, Knićanin i Belo Blato. Ukupne je površine 4.726 hektara. Ovo područje poznato je po izuzetno raznovrsnom i bogatom divljem biljnom i životinjskom svetu. Na njemu su utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.