NavMenu

U Sremskim Karlovcima u planu izgradnja učeničkog doma

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 18.10.2021. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Baloncici)
Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci usvojili su izmene i dopune Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca, inicirane radi izgradnje učeničkog doma za potrebe Karlovačke gimnazije na parceli na kojoj se nalazi nekadašnji vrtić.

Obrazlažući predlog Odluke o izmenam i dopunama Plana generalne regulacije predsednik opštine Aleksandar Stojkečić je rekao da je ovo prvi korak u ispravljanju istorijske nepravde zbog koje je najstarija srpska gimnazija odlukama komunističkih vlasti ostala bez učeničkog doma.

- Usvajanje izmena plana je prvi korak ka tom cilju, iza kog sledi čitav niz drugih - rekao je Stojkečić i dodao da je obezbeđivanje novca bilo iz opštinskih izvornih prihoda, bilo preko konkursa za projektno-tehničku dokumentaciju, naredni potez.

- Izgradnja samog doma nakon izrade dokumentacije bio bi sledeći korak, a potom njegovo opremanje i useljavanje. Karlovačku gimanziju pored dece iz Karlovaca, Novog Sada i okolnih opština, pohađaju u velikom broju učenici iz cele Srbije i zemalja u okruženju. Ovim potezom bismo olakšali njihov boravak i školske dane u Karlovcima i zato je ovo možda jedna od najvažnijih odluka 14. sednice.

Stojkečić je napomenuo da je plan da dom bude u sastavu Karlovačke gimnazije i da se preko Ministarstva prosvete obezbedi novac za njegovo funkcionisanje.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Trišić je istakao da je, kada je reč o učeničkom domu, opština trebalo da insistira da se aktivira priča o kupovini zgrade koja je poznata u Karlovcima kao objekat nekadašnje tekstilne fabrike Budućnost, koja je namenski građena kao internat. Napomenuo je da je činjenica je da je to potrebno gimnaziji, ali je trebalo osmisliti plan da se pomenuta zgrada u Gajevoj ulici pribavi u svojinu opštine. Kako je to propušteno i ona je otišla u privatne ruke, sada se priča o gradnji novog doma.


Izgradnja puta do budućeg hotela

Kao dopunska tačka 14. zasedanja lokalnog parlamenta razmatrano je rešenje o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu opštine zbog izgradnje saobraćajnice kojim će se stizati do budućeg hotela na Čeratu. U pitanju je otkup 11 parcela čija procenjena vrednost je između 255.000 i pet miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.