NavMenu

Veštačka inteligencija za zeleniji železnički transport

Izvor: logistikaitransport.com Subota, 16.10.2021. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DroneflyerNick/unsplash)Ilustracija
Iako je transport prilično spora industrija kada je reč o smanjenju emisije CO2 i možda će mu trebati više od osam godina da postane zeleniji, paket mera koji je EU donela "Fit for 55" je realan. On bi mogao dovesti do značajnih ekoloških promena, ne utičući negativno na poslovanje kompanija.

Železnički logistički procesi su isti već dugi niz godina i postoji potreba za usvajanjem novih tehnologija koje će im omogućiti razvoj. AI i Internet stvari (IoT) mogle bi biti dva veoma dobra primera ovih novih tehnologija. Koristeći AI i IoT, logistika železničkog transporta će moći da pojednostavi svoje poslovanje i učini ga efikasnijim. Ovo će biti moguće uz povećanje kapaciteta i bolje planiranje rute. Povećanje kapaciteta znači, pre svega, zaustavljanje transporta praznih kontejnera. Česti su slučajevi da vozovi stižu do odredišta puni, ali se vraćaju prazni. Ova praksa je štetna i za ekonomiju i za životnu sredinu. AI može pomoći logističkim provajderima i špediterima u distribuciji kontejnera kada i gde je to potrebno. Osim toga, može pratiti optimalnu rutu za putovanje između dva odredišta.

Korišćenje brzih vozova za železnički teretni transport je opcija koju industrija ne bi smela da zanemari. Oprema za velike brzine je već proizvedena, a tehnologiju već koriste putnički vozovi.

U poslednje vreme, HHLA je takođe predstavila projekat železničkog teretnog transporta sa hipervezom koji bi mogao da transformiše kopneni transport kontejnera u Evropi. Teoretski, u budućnosti biste čak mogli dozvoliti AI programima da voze brze vozove sa automatizovanim procesima zasnovanim na dostupnosti ruta i potražnji. Alati i volja postoje, a mnoge železničke kompanije za prevoz tereta i logistički provajderi razmatraju ove opcije.

Jedan od primarnih problema železničkog tereta je to što vozovi imaju ograničen domet. Putuju između određenih odredišta, dok se distribucija robe na poslednjem kilometru odvija najčešće kamionima. Međutim, industrija to ne bi trebala doživljavati kao gubitak. Nasuprot tome, trebalo bi da uloži u to. Trenutno mnoge logističke kompanije koriste električne kamione za dostavu na poslednjem kilomentru, dok za manje terete koriste čak i bicikle.

Na kraju dolazi aspekt korisničkog iskustva. Možda se razlikuje od tehnologija AI i procesa izgradnje mreže, ali je vodeći trend u transportu. Prema korisničkom iskustvu, definiše se kulturološki pomak u potrošačkom društvu i potražnji za zelenom proizvodnjom robe i zelenim transportom. Postepeno postaje važno da ljudi znaju da roba koja stiže u njihove domove ima najmanji mogući negativni uticaj na životnu sredinu. Povrh toga, potrošači su takođe spremni da plate relativno višu cenu za zelene proizvode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.