NavMenu

Kisić Tepavčević: U Beogradu ove godine 12,6% više zaposlenih

Izvor: Beta Petak, 15.10.2021. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
U Beogradu je od početka godine do septembra zaposleno gotovo 30.000 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), što je za 12,6% više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević.

Ona je beogradskoj filijali NSZ uručila ugovore poslodavcima i nezaposlenim licima koji su u toku 2021. godine koristila neke od mera aktivne politike zapošljavanja.

- U ovom periodu je ukupan broj nezaposlenih smanjen za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a mi smo jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali rastom stope zaposlenosti u glavnom gradu, čak i za vreme pandemije kovid 19, teške zarazne bolesti, koja utiče na sve segmente društva, pogotovo na zaposlenost i ekonomski razvoj - naglasila je Кisić Tepavčević, saopštio je njen kabinet.

Ocenila je da nova radna mesta i zapošljavanje građana predstavljaju veliki uspeh za sve – zaposlene, poslodavce, lokalne samouprave, državu. Pozvala je građane koji su nezaposleni, kao i poslodavce, da se odazivaju na programe zapošljavanja i samozapošljavanja, jer jedino na taj način, zajednički, mogu da budu ostvareni još bolji rezultati.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, preko NSZ, ove godine za grad Beograd opredelilo više od 350 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja.

Кisić Tepavčević je rekla da će uz mere aktivne politike zapošljavanja u Beogradu biti zaposleno više od 650 ljudi, od kojih je 50 sa invaliditetom, dok će kroz programe - stručna praksa, pripravnici i sticanje praktičnih znanja, biti uključeno 400 lica u programe obrazovanja i obuke.


Od 1. januara do 4. oktobra 2021. godine, u mere aktivne politike zapošljavanja, koje podrazumevaju direktnu finansijsku podršku, u Srbiji su uključena 12.752 lica sa evidencije NSZ, od kojih je 1.628 osoba sa invaliditetom.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da je planirano da u te mere ove godine bude uključeno najmanje 18.000 lica i da veruje da će taj broj do kraja godine biti i veći.

- U program samozapošljavanja, koji je jedan od mera aktivne politike zapošljavanja i za koji postoji veliko interesovanje i u Beogradu i širom Srbije, do sada je uključeno više od 3.000 osoba - dodao je Martinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.