NavMenu

Obnovljen obelisk na Brankovom mostu

Izvor: eKapija Sreda, 13.10.2021. 18:10
Komentari
Podeli
(Foto: Goole Street View/screenshot)
Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja, Grad Beograd obnovio je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta, podignut 1961. godine u čast Prve konferencije, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

– Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove povodom Devete konferencije, održane u avgustu 1989. godine. Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Kosančićev venac", koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine – napisao je Vesić.

Kako je naveo, obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

– U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom. Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade identičnih u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako vandali i huligani više ne bi uništavali spomenik. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta – rekao je zamenik gradonačelnika.


Kako je istakao, radovi na sanaciji obeliska izvedeni su iz sredstava Grada Beograda, u okviru Programa hitnih intervencija na spomenicima i spomen-obeležjima na teritoriji grada Beograda.

– U isto vreme, JKP "Zelenilo – Beograd" je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika – rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.