NavMenu

Digitalizacija katastra - Geo Srbija jedinstvena platforma na svetu gde su podaci dostupni 24 sata

Izvor: Tanjug Sreda, 13.10.2021. 16:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)Ilustracija
Digitalizacija usluga RGZ-a u Srbiji traje poslednjih pet godina, rekao je načelnik centra za upravljanje geoprostornim podacima RGZ-a Darko Vučetić i istakao da su građani Srbije zahvaljujući ovakvom načinu poslovanja uštedeli 35 mil EUR u poslednje tri godine na procesima kupovine, prodaje, provere i registracije nepokretnosti.

Naveo je da su neke od usuga RGZ-a e-katastar koji daje građanima sve podatke koje imaju profesionalni korisnici i javni beležnici, geo-Srbija digitalna platforma jedinstvena u svetu koja raspolaže sa 300 setova javnih podataka, e-zakazivanje za pristupanje katastru i e-šalter preko koga se ostvaruje komunikacija između korisnika i službenika RGZ-a.

Na onlajn konferenciji "Digitalni katastar po meri građana" koju je Republički geodedski zavod (RGZ) održao danas, kako bi približili građanima elektronske usluge koje ova institucija nudi, Vučetić je kazao da su jednostavnost i ušteda vremena osnovni benefiti ovakvog načina poslovanja.

Onlajn diskusija je samo jedna u nizu aktivnisti u okviru projekta "Digitalni svet katastra" koji je pokrenut u cilju potpune digitalizacije RGZ- a i koji će obuhvatiti niz onlajn dogadaja, edukacija i panela u cilju boljeg razumevanja i jednostavnijeg korišcenja digitalnih usluga, servisa i aplikacija, kao i aktuelne teme iz oblasti poslovanja ove institucije.

- Podaci o nepokretnostima građana sada su dostupni 24. časa dnevno tokom cele godine, a ceo proces je prepoznat od građana te je portal Zavoda, zahvaljujući svim online servisima i uslugama, 17 po poularnosti u odnosu na sve sajtove u Srbiji - rame uz rame sa Guglom i Jutjubom - rekao je Vučetić.

On kaže da je u poslednje vreme poraslo interesovanje za nekretnine na tržištu, kao i korišćenje elektronskih usluga Zavoda, te objašnjava da je kotiranje sajta rgz-a na 17. mesto posledica efikasnosti usluga, a ne, "kako neki tvrde", problema koji građani imaju sa njegovim korišćenjem.

Na prvoj onlajn diskusiji učestvovali su i predstavnici poslovnih banaka, agencija za promet nekretnina i digitalni eksperti.

Oni su iz svog ugla i delokruga rada predstavili značaj i neophodnost digitalnog katastra, ali i jednostavnost korišćenja portala RGZ-a.

Govornici su bili saglasni da se reforme u poslovanju sa nepokretnostima moraju doneti u svim sektorima, kako bi se potpuno izbacilo analogno poslovanje, koje usporava sistem i omogućava vanzakonske radnje u ovom sektoru.

Veliki problem, prema njihovim rečima, predstavlja to što se predmeti posle 1. jula 2018, kada je donet Zakon o digitalizaciji, efikasnije i brže rešavaju od onih koji su u procesu pre tog vremena i podležu starom analognom rešavanju problema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.