NavMenu

Nove staze, žičare i veštački sneg - Umivanje Kopaonika pred zimsku sezonu vredno 1,5 milijardi dinara

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.09.2010. 11:57
Komentari
Podeli

Mlađan Dinkić na KopaonikuMlađan Dinkić na Kopaoniku
(Kopaonik)

Javno preduzeće "Skijališta Srbije" će tokom ove godine na Kopaoniku uložiti 1,5 milijardi dinara. Najveći deo tog novca biće utrošen na opremanje tri nove staze, postavljanje dve nove žičare i izmeštanje jedne od postojećih, kao i na nadogradnju sistema za veštačko osnežavanje.

Na lokaciji Karaman greben, umesto dosadašnje četvorosedne postavlja se nova šestosedna žičara kapaciteta 3.000 skijaša na sat. Kapacitet se tako povećava za 600 skijaša na sat, a žičara će umesto fiksne biti isklopiva. Za ljubitelje skijanja i poznavaoce ove planine, treba napomenuti da će polazna stanica nove žičare biti pomerena bliže ka polazu žičare Pančić ekspres, na koju će i izgledom podsećati. Dužina žičare je 1.219 m, kretaće se brzinom od 5m/sek što će značiti da se do vrha stiže za 4 minuta.

Gradi se i nova fiksna žičara Krst, kapaciteta 2.018 skijališta na sat, koja će polaziti iz zone Dolina sportova i imati izlaznu stanicu u blizini ski bifea Krst. Taj posao je poveren austrijskom preduzeću "Doppelmayr". Uz pomenutu žičaru, napravljene su i dve ski staze. Trajanje vožnje ovom, 673 m dugom žičarom biće 4,5 minuta.

Kako su iz "Skijališta Srbije" naveli, postojeća žičara Karaman greben, koja je stara svega nekoliko godina, premešta se na lokaciju Sunčana dolina. Ova zamena opravdava se činjenicom da je u međuvremenu povećan promet i zainteresovanost skijaša na toj popularnoj stazi.

Sezona nova, cene stare?

Mlađan Dinkić na KopaonikuMlađan Dinkić na Kopaoniku

- Svi radovi biće završeni do 1. decembra i skijaška sezona već tada može da počne. Nadam se da će i hotelijeri izvući iskustvo od prethodne godine i sniziti cene. Naši građani nemaju više potrebu za vizama i mogu da skijaju gde žele, a ukoliko hotelijeri snize cene, nadam se da će dosta građana i stranaca uživati na Kopaoniku, jer Kopaonik ove zime turistima nudi zaista nešto novo - izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić prilikom obilaska radova. On je dodao da skijaška sezona više neće zavisiti ni od prirodnih uslova pošto sistemi za veštački sneg pokrivaju 70% planine.

Do početka sezone planirano je da se dodatno nadogradi sitem za veštačko osnežavanja snega na dodatnih 20 kilometara staze.

Direktor preduzeća "Skijališta Srbije" Nebojša Skorić je rekao da se radovi finansiraju delom iz kredita, a delom iz budžeta. On smatra da će krediti biti vraćan iz zarade tog preduzeća koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude veća iz godine u godinu.

Pomenuta ulaganja, kako je objasnio Skorić, se ne odnose samo na skijašku već i na komunalnu infrastrukturu. On je rekao da je u narednoj godini u planu i gasifikacija tog područja.

Dinkić je najavio da će se u narednoj godini poraditi i na potpuno novom vodovodnom sistemu, budući da je Kopaonik do sada imao problema sa vodom.

Deo radnika koji učestvuju na raščišćavanju terna i izgradnji novih staza, angažovan je kroz program javnih radova. Zaposleno je 60 radnika, po 30 iz opština Raška i Brus. Za realizaciju programa javnih radova radova, za obe opštine, odobrena su sredstva u iznosu od 9.067.000 dinara.

Pored njih priliku za rad dobile su i kompanija "Amiga" iz Kraljeva, kao i radnici vodoprivrednih preduzeća iz Ćuprije i Smederevske Palanke.

Skijanje i preko puta

Mlađan Dinkić na KopaonikuMlađan Dinkić na Kopaoniku

Prema rečima Skorića, u toku je tender za izbor kompanije koja će isporučiti opremu za veštačko osnežavanje na stazi Gobelja.

- Imajući u vidu da za taj sistem nam treba i nova akumulacioni sistem, radove ćemo započeti tek na proleće naredne godine. Tada bi 100% staze na Kopaoniku bile pokrivene veštačkim snegom.

Osim što će naredne godine nastaviti sa započetim radovima, za ljubitelje planinskog turizma sprema se još jedna novina. Kako je ministar ekonomije i regionalnog razvoja najavio, potpuno novi izgled dobiće i lokacija Marine vode.

- Naredne godine planirano da se na Marinim vodama naprave tri nove staze i da se preko 2-3 pasarele pređe preko postojećeg puta. To će biti prvi put u Srbiji da imamo skijanje i preko puta. Time se staza, koja je inače dobra, produžava, a na nju ćemo staviti i novu četvorosednu žičaru. U planu je i vezivna žičara između Gobelje i Jarma - najavio je Dinkić.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.