NavMenu

Kragujevac planira modernizaciju radne zone Sobovica-Lužice - Na 252 hektara u planu interna pruga, letilište za avione, privredni i komercijalni sadržaji

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2021. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Kragujevac stavio je na javni uvid predlog izmena i dopuna plana detaljne regulacije radne zone Sobovica-Lužnice u kome se predviđa izgradnja novih sаobraćajnica, još jedne industrijske zone i proširenje područja građevinskog zemljišta.

Kako je navedeno u objavljenoj dokumentaciji, u planu je da se u okviru radne zone izgradi interna želеznička pruga Sobovica-Lužnice sa ciljem da se potencijalnim investitorima pruži mogućnost korišćenja železničkog saobraćaja. Pored pruge, u planu je i izgradnja letiliišta kategorije 2C za obavljanje vazdušnog saobraćaja. S obzirom na to da se formiranje novog plana detaljne regulacije nalazi u početnoj fazi, nije precizirano na koji način će vazdušni saobraćaj koristiti budućim privrednicima koji će poslovati u radnoj zoni.

Inače, Pravilnikom o letilištima i terenima definisano je da letilište predstavlja kopnenu ili vodenu površinu koja ispunjava uslove koji su propisani za bezbedno poletanje i sletanje vazduhoplova koji se koriste u poljoprivredi, šumarstvu, za sportske aktivnosti.

Kada je u pitanju prostor namenjen izgradnji privrednih objekata, predviđeno je da se izmenama i dopunama plana obuhvati površina od 252,37 hektara gde će biti formirana još jedna radna zona sa mogućnošću izgradnje privrednih i komercijalnih objekata. Tako će nova granica plana obuhvati i delove državnog puta II A reda Cerovac-Rača.

Prostоrna celina nije podeljena na zone, tako da se na čitavom prostoru planira izgradnja privrednih i komercijalnih objekata, kao i objekata koji dopunjuju funkcionisanje privrede u radnoj zoni kao što su hoteli, restorani, trgovinski objekti.

U toku trajanja javnog uvida zainteresovana lica mogu podneti primedbe do 8. novembra, a javna sednica Komisije za planove Skupštine Grada Kragujevca na kojima će se razmatrati plan i eventualne primedbe biće održana 18. novembra.

N. I.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.