NavMenu

Srbija postaje deo Clearstream mreže

Izvor: eKapija Utorak, 05.10.2021. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)Ilustracija
Clearstream, međunarodni centralni registar hartija od vrednosti, koji obavlja poslove kliringa i saldiranja (ICSD) uključio je srpsko tržište kapitala u svoju globalnu mrežu, što će značajno olakšati pristup stranih investitora domaćem tržištu hartija od vrednosti.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva finansija, Clearstream je prvi međunarodni centralni registar hartija od vrednosti koji će omogućiti stranim investitorima direktno saldiranje državnih obveznica denominovanih u dinarima. Raiffeisen Bank International AG imaće ulogu ekskluzivnog lokalnog agenta za poslove Clearstream-a na domaćem tržištu.

Obveznice Republike Srbije su prethodno uključene u J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index čime je postignut značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih obveznica, kao i dolazak novih međunarodnih stranih investicionih fondova. Uključivanje srpskih obveznica u indeks posledica je jakog i stabilnog domaćeg makroekonomskog okruženja, kao i dugogodišnjih napora za razvoj domaćeg finansijskog tržišta.

Prisustvo Clearstream-a doprineće dodatnom povećanju učešća stranih investitora i povećanju likvidnost na domaćem tržištu kapitala.

Ministarstvo finansija Republike Srbije očekuje da će ovaj korak stvoriti čvrste veze sa globalnim sistemima koji obavljaju poslove kliringa i saldiranja, kao i da će značajno olakšati pristup stranih investitora srpskom tržištu kapitala.

Clearstream je jedna od vodećih svetskih finansijskih institucija za poslove kliringa i saldiranja domaćih i međunarodnih hartija od vrednosti. Deo je grupacije Nemačke berze (Deutsche Börse Group) i pruža post-trgovinsku infrastrukturu za tržište evroobveznica i 59 domaćih tržišta državnih hartija od vrednosti širom sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.