NavMenu

Expo 2020 Dubai - Srpska rešenja za globalne ekološke izazove

Izvor: eKapija Subota, 02.10.2021. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)Ilustracija
Privreda Srbije predstaviće se na prvoj tematskoj nedelji Svetske izložbe Expo 2020 Dubai o klimi i biodiverzitetu velikim brojem inovativnih proizvoda i usluga posvećenih cirkularnoj ekonomiji, unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenju emisije štetnih gasova i ublažavanju klimatskih promena. Osim kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije promovisaće naši startapi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Pred poseticioma izložbe u Dubaiju u nedelji Klima i Biodiverzitet, koja počinje 3. i traje do 9. oktobra, naći će se električni bicikli, dijagnostički testovi "Made in Serbia", kao i mnogi drugi inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema.

Osim povezivanja sa poslovnim partnerima i mogućnosti izlaska na nova tržišta, predstavnici privredne delegacije Srbije očekuju da se u Dubaiju upoznaju sa najmodernijim zelenim, niskougljeničnim tehnologijama i najnovijim trendovima u svetu održivog razvoja.

- Koncept ugljenične neutralnosti "dekarbonizacije" preuzima primat u globalnim agendama i inicijativama, a posebno je program zelene tranzicije važan za industriju Zapadnog Balkana i zahtevnu energetsku tranziciju. Expo 2020 Dubai će pokušati da dizajnira budućnost planete, podelu odgovornosti za emisije CO2, najbolja rešenja za održivost ekonomija i najbolje prakse za cirkularnu ekonomiju - ističe Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Dodaje da će izložba biti odlična prilika za naše startape i inovacije u zelenim rešenjima, da ih svet vidi i potencijalno investira u zelenu tranziciju naše ekonomije, infrastrukturu za otpadne vode i otpad lokalnih zajednica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.