NavMenu

Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.09.2021. 15:43
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Prve količine evrodizela sa biokomponentama proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo otpremljene su na tržište Rumunije, saopštio je danas NIS.

Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

Direktor Bloka Prerada u NIS-u Vladimir Gagić rekao je da će osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiti da se dodatno unapredi konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata.

- Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu, a na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a, što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije - kazao je Gagić.

U saopštenju se navodi da je za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama.

Takođe je obezbeđeno automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta.

Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje, dok početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.