NavMenu

Koliko bolid F1 potroši goriva tokom jedne trke?

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Digital Storm/shutterstock.com)Ilustracija
Formula 1 je trenutno zakoračila u hibridnu eru i motori te vrste mogu da isporuče preko 1000 KS, a poznato je da njihov SUS motor je 1.6 - litarski V6.

Mercedesova pogonska jedinica smatra se za jednu od najboljih na svetu u ovom trenutku, pa primera radi, da svojim automobilom vozite kilometražu koliko to urade u F1 šampionatu iskoristili biste trećinu manje goriva koju oni potroše, piše portal Hayat.

Koliko zapravo troši bolid F1?

Prosečno na jednoj trci vozači pređu 300km, ali naravno, to zavisi od konfiguracija staze i postoji jedna vrlo važna stvar, a to je da su bolidi F1 ograničeni na oko 140 litara po trci, ili manje od 8 litara na 100 kilometra i mnogi se pitaju kako je moguće da imaju tako malu potrošnju.

Tajna leži u njihovom motoru, tj termalnoj efikasnosti odnosno koliko se energije koju motor proizvede zapravo iskoristi kako bi se vozilo pokrenulo i krenulo napred, a automobili koje svakodnevno koristimo danas imaju tek 30% efikasnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.