NavMenu

PowerChina želi da u Srbiji gradi hidro, solarne i vetroelektrane - Prva velika investicija kineske kompanije u oblasti OIE u Evropi?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.09.2021. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Kineska kompanija PowerChina želi da u Srbiji ostvari prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, rekao je Đi Sjaojung, koji je predvodio delegaciju ove kompanije na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, saopšteno je iz ministarstva.

- Poznato nam je da ste doneli nove zakone, znamo da ste posvećeni održivom razvoju i zelenoj energiji. Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent - rekao je Sjaojung.

Mihajlovićeva je predstavnike kineske kompanije upoznala sa promenama u Ministarstvu, pre svega o novom investicionom planu i zakonskom okviru.

- Naš cilj je da unapredimo energetsku stabilnost u narednim decenijama, a vizija o zelenoj Srbiji obezbediće privredni rast, nova radna mesta i dovoljno energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Veći deo projekata vrednih 17 mlrd EUR u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa OIE. Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija. Želimo saradnju sa najboljim svetskim kompanijama u svim ovim oblastima i dobrodošli ste da i u ovom sektoru budete prisutni na našem tržištu - rekla je ona.

Ona je posebno istakla važnost izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju energije koristeći obnovljive izvore, rekavši da će to obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.