NavMenu

U julu izdato 13,6% više građevinskih dozvola - Prosečna cena stanova u novogradnji 179.852 dinara

Izvor: Tanjug Sreda, 15.09.2021. 13:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)Ilustracija
U julu je izdato 2.278 građevinskih dozvola, što je za 13,6% više nego u istom periodu prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u julu 84,0% dozvola odnosi se na zgrade, a 16,0% na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 76,2% dozvola izdato je za stambene, a 23,8% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (72,0%).

Prema dozvolama izdatim u julu u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.521 stana, s prosečnom površinom od 73,9 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,6% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 151,5 metara kvadratnih, a 86,6% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 61,7 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u julu 2021. iznosi 88,4% od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti 36,1% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (15,4%), Južnobačka oblast (5,4%), Zlatiborska oblast (4,9%) i Nišavska oblast (4,8%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,4%.

Kada je reč o cenama, prosečna cena stanova u novogradnji u prvom ovogodišnjem polugodištu je iznosila 179. 852 dinara a cene su se kretale od 53. 382 dinara po metru kvadratnom, koliko je kvadrat koštao u Bujanovcu do 373.406 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Gledano po opštinama, najskuplji su bili novoizgradeni stanovi u beogradskim opštinama, gde je kvadrat u gradskim naseljima u proseku koštao 252. 816 dinara.

Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Niška opština Medijana, Pančevo, Kragujevac, Zrenjanin i Užice.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova je u proseku iznosila 56 kvadrata.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.