NavMenu

Otkrivamo sve o ugradnji solarnih panela - Koliko struje možete mesečno da proizvedete i koliko novca da uštedite

Izvor: eKapija Sreda, 15.09.2021. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alex Csiki from Pixabay)Ilustracija
Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela raspisan je početkom septembra, a pravo na prijavu imaju jedinice lokalne samouprave. Poziv za građane, kako za eKapiju navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, očekuje se da bude raspisan početkom decembra.

Subvencije za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na porodičnim kućama iznosiće do 50% ukupne vrednosti radova.

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim se propisuju kriterijumi, uslovi i način obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača (prosumera) i snabdevača, a detaljnije o tome ako da ugradite solarne panele na krov, proizvodite i prodajete struju, pročitajte u posebnom tekstu.


Koliko može da se ušedi

Prema nekim procenama, prosečna potrošnja električne energije po domaćinstvu u Srbiji iznosi oko 400 kWh, za šta se prosečno plaća oko 3.500 dinara.

- Ukoliko prosečni potrošač na svoj krov postavi solarne panele snage 5kW, koji na teritoriji Srbije u proseku proizvode minimum 430 kWh, na kraju meseca će platiti samo fiksne troškove u iznosu od oko 700 dinara i ostvariti uštedu od oko 3.000 dinara mesečno - objašnjavaju iz ministarstva.

Cena solarnog panela snage 5kW je oko 4.000 EUR.

- S obzirom na to da polovinu investicije subvencionišu država i lokalna samouprava, građani za plaćaju oko 2.000 EUR za postavljanje solarnih panela navedene snage. Ta investicija se isplati za oko 6,5 godina nakon čega sledećih skoro 20 godina građani imaju zanemarive troškove s obzirom da plaćaju samo fiksne troškove - ističu za naš portal.

Kupci-proizvođači imaće dvosmerno brojilo, što znači da će višak proizvedene električne energije isporučivati distributivnoj mreži dok će u periodima kada ne mogu da proizvedu dovoljno električne energije za svoje potrebe, energiju povlačiti iz mreže.

- Ako su na kraju meseca proizveli više električne energije nego što su potrošili, tu količinu će prebaciti za sledeći mesec - navode iz ministarstva.

Ivana Milovanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.