NavMenu

Veliko interesovanje biznis elite i građana za konferenciju OIE Srbija 2021 (VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: Udruženje OIE Srbija)
Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), održaće sutra konferenciju OIE Srbija 2021.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a na skupu će govoriti zvaničnici Energetske zajednice, WindEurope, EBRD, IFC grupacije Svetske banke, kao i čelnici komercijalnih banaka i privatnih kompanija.

Menadžer OIE Srbija Danijela Isailović kaže da je interesovanje za konferenciju ogromno, te da će online učešće biti omogućeno svima koji nisu uspeli da dobiju mesto u sali.

- Velika zainteresovanost biznis elite, ali i običnih građana pokazuje da radimo dobru stvar za Srbiju i za promociju zelene energije. Na panelima će se diskutovati o energetskoj tranziciji, o dolazećim aukcijama, o integraciji OIE u tržište električne energije, ali i o položaju žena u zelenom biznisu. Biće to prilika da diskutujemo o stanju tržišta zelene energije u doba pandemije, o rizicima koje aukcije nose i spremnosti banaka da finansiraju nove projekte, o mogućnostima da dovedemo u Srbiju proizvođače opreme za vetroturbine i solarne panele i tako otvorimo nova radna mesta. Sudeći po interesovanju, konferencija je već postala regionalna i internacionalna, a na nama je da postane tradicionalna – kaže Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija.

Matteo Colagneli, direktor EBRD za Zapadni Balkan potvrđuje da je EBRD podržao osnivanje Asocijacije i da su ponosni što vide da je OIE Srbija za kratko vreme postala ključni činilac u srpskom energetskom sektoru.

- Konferencija je drugi važan korak u razvoju Sektora i zadovoljstvo nam je da smo partner OIE Srbija u organizaciji konferencije. Zvaničnici EBRD pridružiće se konferenciji kao govornici da potvrde naše opredeljenje da podržimo Srbiju u zelenoj energetskoj tranziciji - poručio je Colagneli uoči konferencije.

Giles Dickson, direktor Wind Europe, vodeće evropske asocijacije koja okuplja više od 400 članova iz oblasti vetroindustrije, prvi put dolazi u Srbiju, na poziv svog člana Udruženja OIE Srbija.

- Današnja perspektiva za našu industriju je odlična. EU želi 50% energije iz vetra do 2050. godine. I države čitave Evrope žele da se dekarbonizuju jeftinom i čistom energijom iz vetra koja donosi poslove, rast i investicije. Konferencija je odlična prilika da diskutujemo koliko je Srbija odmakla u korišćenju energije vetra. Biće mi zadovoljstvo da govorim o široj evropskoj perspektivi i primerima dobre prakse - poručio je Dickson.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, smatra da će se budućnost temeljiti na obnovljivim izvorima ili je neće biti.

- Za mnoge razvijenije zemlje tu nema nikakve dileme, ali na Zapadnom Balkanu, gde je ugalj još uvek iluzorno jeftin zbog nedostatka cene na emisije ugljen dioksida, o tome još treba pričati - poručuje Kopač pre dolaska na konferenciju OIE Srbija.

Konferencija se, podsećaju organizatori, održava uz poštovanje epidemioloških mera, maske su obavezne, a nevakcinisani gosti su zamoljeni da urade antigenski ili PCR test i da prilože dokaz o tome.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.