NavMenu

Turizam i poljoprivreda nose najviše potencijala za razvoj istočne Srbije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.09.2021. 17:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Gotovo 60% novih investicija u Istočnoj Srbiji odnosi se na autoindustriju, a perspektivne oblasti za ulaganja su poljoprivredu, turizam i banjski turizam, izjavio je danas direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

- Imamo preko 500 izvora mineralne tople vode i određene kapacitete, ali mnogo toga treba da se rekonstruiše - rekao je Gazdić na skupu u organizaciji Regionalne razvojne agencije Istočne Srbije na kome su predstavljeni potencijali ovog dela zemlje.

Naveo je da se u Istočnoj Srbiji realizuje 31 projekat vrednosti oko 2 mlrd USD, od čega se najveći deo sredstava odnosi na ulaganja kineske kompanije Zijin.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine u Srbiji imati gotovo 4 mlrd EUR investicija. Srbija se dobro kotira i po indeksu učinka ulaganja i po tome smo drugi u Evropi - rekao je Gazdić.

On je dodao kako u Istočnoj Srbji postoji izazov nedostatka radne snage, jer je u nekim opštinama nezaposlenost svega jedan odsto, što znači da nedostaje kadra.

- To još uvek nije nesavladiva prepreka, ali moramo da premostimo te izazove - naglasio je Gazdić.

Šefica odseka za ekonomsku saradnju ambasade Nemačke Ana-Kristin Piplica složila se da u Istočnoj Srbiji postoji veliki turistički potencijal zbog kulturnog nasleđa i prirodnih lepota.

- Nemačka je uložila 15 mil EUR u promociju zaštite kulturne baštine i turističke ponude. Cilj nam je da se promovišu i zaštite najvažniji delovi kulturnog nasleđa, formira centar za posetioce u Feliks Romulijani, renovira Varoš kapija, a Rajačke pimnice kod Negotina budu uključe na UNESK-olvu listu kulturne baštine - objasnila je Piplica.

Dodala je da postoje grantovi namenjeni nevladinom sektoru i malim i srednjim preduzećima čija svrha je da povećaju kapacitet turističke ponude ovog dela Srbije.

Piplica je naglasila da turizam pruža veliku mogućnost da se razviju organska poljoprivredna proizvodnja i voćarstvo, jer Istočna Srbija ima odlično voće i vina.

Direktor Regionalne razvojne agencije Istočne Srbije Vladan Jeremić istako je da ovaj deo zemlje ima 130.000 radno sposobnih stanovnika od čega je njih 56.000 zaposleno u preko 7.000 preduzeća.

On je naveo kako je cena radne snage još uvek nešto niža nego u dugim delovima Srbije.

Predsednik opsastine Knjaževac Milan Đokić rekao je da je ta lokalna samouprava na Staroj planini obezbedila i infrastrukturno opremila 200 hektara zemljišta za ulaganje u najrazličitije projekte planinskog turizma.

Stara planina predstavlja poslednji reon za ulaganje u planinski turizam u Evropi koji nije "nenapadnut" divljom gradnjom.

- Tu zonu smo potpuno opremili planskom dokumentcijom za tri hotela sa čcetiri zvezdice i za aprtmanska naselja. Radićemo na tome da napravimo moderan turistički kompleks kao u Evropi - najavio je Đokić.

Dodao je kako je drugi razvojni pravac Knjaževca poljoprivreda, jer je podignuto 2.700 hektara novih zasada, najviše višnje čiji rod je 15 do 20 miliona kilograma godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.