NavMenu

Bechtel zainteresovan za izgradnju novih hidroelektrana, vetro i solarnih parkova u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.09.2021. 14:22
Komentari
Podeli

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Eli Mekadam, predsednicom Behtela za rudarstvo, o saradnji u ovom sektoru, postojećim projektima koje realizuje ova kompanija u Srbiji i novim investicijama u oblasti energetike.

- Zelena agenda je model rasta, a iz energetske tranzicije ćemo izaći snažniji i razvijeniji. Hoćemo da unapredimo rudarski sektor, jer je mnogo mogućnosti za nova ulaganja i nove kompanije, poput Behtela, što znači i veći udeo rudarstva u BDP-u, nova radna mesta. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju, koju smo započeli u vreme dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je, govoreći o novim projektima u oblasti rudarstva, rekla da će realizacija svih projekata biti uslovljena ispunjenjem visokih standarda zaštite životne sredine.

- Projekat Jadar je strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiji i verujemo da će biti ispunjeni svi uslovi u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i da ćemo imati rudnik jadarita, odnosno litijuma. Ipak, naš cilj je da imamo kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila - napomenula je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je istakla da novi Zakon o korišćenju OIE predstavlja osnovu za novi investicioni okvir, kao i da postoji prostor za saradnju sa Behtelom u realizaciji projekata u izgradnji novih HE, vetroelektrana i solarnih elektrana.

- Podržavamo viziju i ciljeve koje ste zacrtali u procesu energetske tranzicije i drago nam je da postoji mogućnost da budemo deo te vizije o zelenom rudarstvu, zelenoj energetici i održivoj ekonomiji. Nadam se da će iskustvo kompanije i moje lično iskustvo pomoći u narednim projektima, posebno jer već imamo odlično iskustvo kada je u pitanju saradnja sa Vama u prethodnom Ministarstvu - rekla je Eli Mekadam, predsednica Behtela za rudarstvo.

Sastanku, na kojem je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije Behtel sa Ministastvom budu intenzivirani, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

- Postoji nekoliko načina na koje možemo da produbimo saradnju. Jedan od prioriteta naše Vlade su održiv rast, zelena ekonomija i neophodnost povećanja proizvodnje zelene energije, o čemu je i predsednik Bajden govorio, a imajući u vidu vašu viziju i posvećenost transformaciji energetskog miksa, odnosno rastu kapaciteta koji koriste OIE, postoji veliki prostor da Srbija postane primamljivije mesto za nove investicije, ne samo iz SAD, već i iz EU - rekao je Godfri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.