NavMenu

Poslednje pripreme za proširenje kapaciteta i modernizaciju Luke Prahovo - Traže se kontrolori projekta za građevinsku dozvolu

Izvor: eKapija Sreda, 08.09.2021. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Chubykin Arkady/shutterstock.com)Ilustracija
Proširenje kapaciteta Luke Prahovo, kao i izgradnja tzv. zelenog terminala, prvog te vrste u Srbiji, trebalo bi, prema ranijim najavama da krene u septembru, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je nabavku za tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu, a procenjena vrednost je 1,5 miliona dinara.

Proširenje kapaciteta Luke Prahovo izgradnjom novih skladišnih kapaciteta za rasute i generalne terete dominantno, ali ne isključivo vezanih za hemijsku industriju, kao i modernizacija lučke mehanizacije, stvoriće, kako se u dokumentaciji navodi, dodatnu vrednost za privredu koja posluje u zaleđu ove luke, a pripadaju Borskom okrugu, ali i kompanijama koje posluju u istočnoj Bugarskoj, odnosno Severnoj Makedoniji, a pre svega Železari u Skoplju.

- Luka Prahovo naročito je važna za efikasno poslovanje RTB Bora i IHP Prahovo, a samim tim i za veliki broj stanovnika Istočne Srbije, pri čemu će planirano proširenje kapaciteta ove luke istu učiniti daleko konkurentnijom u odnosu na luke Turnu Severin, Vidin i Kalafat - navodi se u dokumentaciji.

Projektovani dodatni kapaciteti Luke Prahovo, treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.000.000 tona, a po prognozama do 2035. godine i više od 3.500.000 tona raznih vrsta rasute i generalne terete, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka.

Za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta na lokaciji Luke Prahovo pribavljeni su lokacijski uslovi.

Rok za podnošenje ponuda je 7. oktobar 2021. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.