NavMenu

Subotica bi mogla da bude moderan železnički logistički centar

Izvor: RTV Sreda, 01.09.2021. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Subotica bi narednih godina mogla da dobije novi, moderan železnički logistički centar. Priprema idejnog projekta za taj centar, jedan je od zadataka prekograničnog IPA projekta Inputrans, koji grad na severu Vojvodine realizuje u saradnji sa partnerima iz Srbije i Mađarske.

Projekat Inputrans usklađen je sa izgradnjom brze pruge između Beograda i Budimpešte, a pored idejnog projekta za logistički centar u Subotici, isti projekti biće pripremljeni i za buduće logističe centre u Kiškunhalašu i Novom Sadu. Konkretno subotički železnički logistički centar biće smešten u Industrijskoj zoni Mali Bajmok.

- U projektu Beograd - Budimpešta je predviđeno odvajanje ovog koloseka, a što se tiče putnog pravca tu je autoput i Y-krak na korak od ove industrijske zone. Sve je dato i sve je na raspolaganju da logistički centar uspešno funkcioniše - objašnjava Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Kako je na istakao predsednik Skupštine grada Balint Pastor, izgradnjom logističkog centra i ulaganjem u železničku infrastrukturu, Subotica ponovo postaje značajno čvorište u Evropi.

- Zlatno doba Subotice, ili jedno od zlatnih doba Subotice, bilo je krajem 19. i početkom 20. veka, kada se železničke infrastruktura izgradila u našeg gradu i kada je Subotica bila povezana sa najvećim gradovima regiona. S obzirom na tu činjenicu možemo očekivati nešto slično i u današnje vreme - dodaje Pastor.


Projekat Inputrans ima višestruki značaj. Pored poboljšanja javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnom području, projekat će takođe doprineti i pojednostavljenju procedura za prelazak granice i uvođenju pametnih rešenja u logistici i transportu. Osim toga Subotica će dobiti i dve moderne, interaktivne table.

- Jedna će biti na glavnoj autobuskoj stanici u Subotici, a druga na železničkoj stanici i one će sadržati informacije o redu vožnje što se odvija u Subotici. Takođe će se pojavljivati na tim tablama informacije o nekim turističkim sadržajima u gradu - kaže Hargita Erči, projekt menadžer.

Ukupna vrednost projekta je 1,4 mil EUR, od čega je Subotici namenjeno 280.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.