NavMenu

Projekat Probudi Dunav unaprediće nautički turizam u Kladovu - U planu otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa

Izvor: eKapija Petak, 27.08.2021. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/649128304)Ilustracija
Predstavnici Agencije za upravljanje lukama razgovarali su sa predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem o razvoju međunarodnog putničkog i linijskog saobraćaja u toj lokalnoj samoupravi.

Srđa Lješević, rukovodilac Centra za lučku delatnost u Agenciji, naveo je da je Agencija 2017. godine pokrenula projekat Probudi Dunav koji za cilj ima promociju kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Dodao je da je tokom prve faze projekta, između ostalih, u rad pušteno i međunarodno putničko pristanište u Kladovu.

- U skladu sa akcionim planom Vlade, nastavićemo da afirmišemo mnogobrojne mogućnosti Dunava, kako bismo unapredili međunarodni i domaći putnički saobraćaj. Kladovo predstavlja jedinstven spoj prirode i istorije i želimo da najznačajnije znamenitosti kao što su Trajanova tabla i tvrđava Fetislam, predstavimo turistima koji našu zemlju posećuju kruzerima. Posebnu pažnju posvetićemo linijskom saobraćaju, imajući u vidu da je 2019. godine na inicijativu Agencije, uspostavljena brodska linija između Kladova i Turn-Severina, kada je prevezeno više od 6.000 putnika. Očekujemo da će, nakon normalizacije epidemiološke situacije, ova linija biti podjednako popularna kod turista iz Srbije i Rumunije - naglasio je Lješević i najavio planove Agencije koji predviđaju potpuno infrastrukturno opremanje preostalih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu i Savi u Srbiji u iduće dve godine.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić rekao je da je ta lokalna samouprava privilegovana učešćem u projektu Probudi Dunav u okviru koga se, u saradnji sa Agencijom radi na promociji nautičkog saobraćaja u istočnoj Srbiji.

- Zajedničkim radom pospešujemo privredni razvoj podunavskih opština, a samim tim promovišemo Podunavlje na turističkoj mapi Evrope. Međunarodno putničko pristanište u Kladovu je značajna turistička destinacija, sa važnom ulogom u kruzing turizmu na Koridoru VII. Opština Kladovo će kroz ovaj projekat aktivno raditi na povećanju kvaliteta i raznovrsnosti turističke ponude. Ulaganjem u rečni saobraćaj doprinosi se bržem privrednom rastu i lokalnom ekonomskom razvoju, na prvom mestu kroz turizam - kazao je Nikolić.

Jedna od tema posete bila je i razmatranje adaptacije i opremanja marine u Kladovu, za koju je Vlada Srbije, na predlog Agencije, utvrdila lučko područje. Lješević je istakao da se u narednom periodu očekuju značajne investicije u oblast marina u Srbiji, budući da su one važni nautički objekti. Realizacija razvojnih projekata izgradnje marina doprineće daljem pospešivanju nautičkog turizma u našoj zemlji kao i prihoda od ove privredne grane, zaključeno je na sastanku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.