NavMenu

Pet oblika ponašanja kod mačaka koji ukazuju da vas voli

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.08.2021. 17:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/TeamK)Ilustracija
Mačke važe za jedinu antisocijalnu životinju koju je čovek uspeo da pripitomi. Iako ne vole puno da budu u društvu ljudi, ipak tokom vremena mačke su se prilagodile i kroz taj proces razvile određene emocije.

Jedno od tih osećanja je ljubav, a stručnjaci koji proučavaju ponašanje životinja slažu se u oceni da mačke kroz šest oblika ponašanja pokazuju svom vlasniku da ga vole.

1. Predenje

Mačke predu kako bi pokazale razna osećanja, a najčešće je to znak pokazivanja prijateljske nastrojenosti i ljubaznosti. Mačke i njihovi mačići takođe komuniciraju na taj način. Čak i ako vaša mačka prede kako bi izrazila neugodna osećanja, poput stresa, bolesti ili gladi, to je još uvek dokaz da vas vaša mačka vidi kao važnu osobu na koju može da se osloni.

2. Lizanje

Osim što se tokom lizanja mačke doteruju, ovaj postupak istovremeno služi za stvaranje bliskih veza. Ako vas mačka liže, znajte da time ona izražava naklonost.

3. Otkrivanje stomaka

Kad se vaša mačka prevrne na leđa i pokaže vam svoj stomak, to je prikaz najdubljeg poverenja. Kako? Zato što namerno izlaže svoj ranjiv deo, ali vam poručuje da zna da je nećete povrediti te da je uz vas sigurna. Takođe, to je i znak da želi da privuče vašu pažnju. Ali ipak budite oprezni, nemojte ovaj položaj mačke mešati sa onim psećim, koji je ujedno i poziv za maženje. Neke mačke će vam samo hteti pokazati stomak, ali to ne znači i poziv da za maženje, piše portal Index.


4. Trljanje

Kada vaša mačka krene da gura njuškicu u vaše lice ili se njome trlja u neko drugo mesto na vašem telu, to je vrlo siguran znak mačje ljubavi. Tako mačka mirisom obeležava njenu teriotiriju a vi kao vlasnik ste onda neko u koga vaš ljubimac ima potpuno poverenje.

5. Spava s vama

Iako ima svoj udobni krevetić, ona svako veće želi da spava sa vama u krevetu. Ovo ponašanje ukazuje na to da mačka želi da non-stop bude uz vas, slažu se stručnjaci u svojoj oceni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.