NavMenu

Srbija predložila nove projekte za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan - Ukupna vrednost 785,5 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 04.08.2021. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/klenger)
Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je u ime Vlade, u okviru šeste produžene runde Investicionog okvira za Zapadni Balkan, sedam projekata za dodelu bespovratnih sredstava za investicione grantove.

Ukupna vrednost predloženih projekata iznosi 785,5 mil EUR, od čega se zahtev za dodelu bespovratnih sredstava odnosi na 241,3 mil EUR.

Joksimović je rekla da očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u decembru 2021. godine donese zvaničnu odluku o podršci navedenim predlozima Vlade Srbije.

- Predloženi projekti iz sektora transporta obuhvataju železnički i vodni transport u ukupnoj vrednosti od 125,2 mil EUR i usmereni su na modernizaciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad-granica sa Bugarskom, na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać-Đunis, koji je deo pruge Beograd-Niš, ali i na osiguravanje bezbednosti plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata - sektor Prahovo, rekla je ona.

U sektoru životne sredine predložena je, kako je rekla, intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Jagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu, u ukupnom iznosu od 45 mil EUR kroz projekat vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na kojoj živi pola miliona stanovnika.

Ministarka je, govoreći o oblasti energetike, prenela da je zatražen iznos od 36,1 mil EUR za realizaciju Transbalkanskog koridora izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj distributivne mreže električne energije.

Ona je posebno ukazala na važnost projekta Ruralni širokopojasni internet, u oblasti digitalne infrastrukture, vrednog više od 30 mil EUR. Taj projekat, kako je predočila, ima za cilj povezivanje približno 135.000 korisnika, pre svega domaćinstava i škola, kao i 2.000 drugih javnih objekata na brzi internet.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je poseban vid podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata. Jedan je od glavnih instrumenata za sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata i Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.