NavMenu

Obnovljivi izvori energije prioritet razvoja EPCG - Do kraja godine početak gradnje VE Gvozd

Izvor: eKapija Nedelja, 01.08.2021. 16:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) trajno je opredeljena da u najvećoj mjeri investira u razvoj zelene energije, saopšteno na sastanku predstavnika kompanije i nevladinih organizacija Green Home, Eko tim, KOD i Breznica. Tokom sastanka predstavljeni su i novi projekti kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugođa naredne godine.

- Ponovljeno je opredjeljenje EPCG da, u najvećoj mjeri, investira u razvoj zelene energije i namera da, kroz obezbeđenje dela sredstava iz evropskih fondova i bankarskih institucija, u saradnji sa kredibilnim partnerima, pristupi izgradnji solarnih i vetroenergetskih kapaciteta - saopšteno je iz EPCG.

Ocijenjeno je takođe, da je od izuzetnog značaja i saradnja sa nevladinim sektorom, posebno organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine.

- U tom smislu, NVO sektoru su pezentovani projekti naše kompanije i konstatovano je da se uspješno privode kraju pripreme za izgradnju vetroelektrane Gvozd na krnovskoj visoravni i solarne elektrane Briska Gora iznad Ulcinja, dok će završetkom idejnog projekta, u novembru ove godine, biti ispunjeni svi uslovi za početak izgradnje HE Komarnica - istakli su iz kompanije.

Podsjećaju i da je Skupština akcionara, nedavno je dala "zeleno svetlo" za izgradnju vjetroparka Gvozd, a preliminarno je uspostavljena saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi obezbjeđenja potrebnih sredstava za realizaciju projekta. Potpisivanje Ugovora očekuje se narednih dana, a projekat bi trebalo da počne do kraja ove godine.

- Aktuelni su i potpuno izvesni projekti, izgradnje pontonske, tj. plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću za čiju izgradnju su zainteresovane danske kompanije, SE Velje Brdo, kao i projekat Solar 3000+, koji podrazumeva ugradnju solarnih panela na krovovima individualnih stambenih objekta, vredan oko 30 mil EUR - navodi se u saopštenju.

- U skladu sa temeljnim opredeljenjem da investira u razvoj zelene energije, EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se takođe instalirali fotonaponski sistemi - dodaju iz kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.